Conform liderului APD Bihor, Adrian Şimon, „din cei şase conducători de la Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea, unul singur a completat chestionarul: Gheorghe Carp”. Potrivit lui Şimon, primarii din Salonta, Şimian şi Olcea s-au arătat „deranjaţi” de demersul APD, în timp ce foarte receptivi au fost primarii din Beiuş, Copăcel, Curtuiuşeni şi Valea lui Mihai. Pro Democraţia l-a remarcat şi pe consilier local PDL Claudiu Popa, dar şi pe consilierul judeţean PNL Traian Bulzan.
Concluzia la sondajul intitulat „Relevanţa Stânga-Dreapta în Bihor” a fost că PDL Bihor e filiala cea mai confuză din punct de vedere doctrinar. În privinţa autopoziţionării la dreapta sau la stânga, PNL şi PDL se consideră a fi cele mai de dreapta. Tot de drepta se revendică a fi şi UDMR. Doar PSD e clar de stânga.
PDL Bihor e filiala cea mai eterogenă din punct de vedere doctrinar, arată un sondaj realizat de Asociaţia Pro Democraţia în sânul partidelor. 48 dintre repondenţi au indicat creştin-democraţia ca fiind curentul politic în care se regăsesc. În schimb, 12 au indicat social-democraţia, alţi 12 s-au declarat naţional-liberali iar 10 de-a dreptul liberali. Şi în UDMR e un ghiveci doctrinar: 45 sunt cu creştin-democraţia, 13 sunt social-liberali, 11 liberali şi 10 social-democraţi.
În PNL şi PSD lucrurile sunt clare. La PNL 74 s-au declarat liberali, iar 17 naţional-liberali. La PSD
77 au răspuns că sunt social-democraţi, iar 12 s-au declarat socialişti.
PDL, ca un arici
În privinţa aproprierii dintre partide, PSD a fost partidul care a oferit cea mai mare notă unul alt partid: 5,6 pentru PNL. din nota maximă de 10. Faptul că 5,6 e nota cea mai mare notă oferită de un partid altei formaţiuni arată că în România partidele sunt, încă, destul de egocentriste, chiar dacă punctual există înţelegeri, bazate pe interese comune, politice şi/sau economice. Şi PNL a acordat PSD-ului cea mai mare notă – 4,5 – astfel încât aceste două partide se iubesc cel mai mult azi pe scena politică. A doua „iubire” ca intensitate în Bihor e între PNL şi aliaţii lor locali – UDMR . PNL a notat UDMR cu 4,1 iar UDMR a notat PNL cu 4,4. Apoi, UDMR şi-a notat celălalt aliat local, PSD, cu 3,3, în timp ce PSD a notat UDMR cu 4,6.
La polul opus sunt toate combinaţiile cu PDL în ecuaţie, dovadă că partidul de guvernământ e evitat în Bihor de celelalte partide. Cea mai mare ură e între PDL şi PSD. Primii au notat pe pesedişti cu 2,8, în timp ce dincolo antipatia e şi mai mare: doar o notă de 1,3! Nici liberalii nu-i iubesc pe pedelişti (nota 1,9), chiar dacă PDL a notat PNL cu 3,9. În fine, UDMR a notat PDL cu 3,4, în timp ce PDL a acordatUDMR-ului doar 2,3.
Ca o concluzie, se poate spune că PSD e cea mai iubăreaţă formaţiune politică în Bihor, cu o medie a aprecierii pentru celalalte partide ce ajunge la 3,83. Urmează UDMR, care de-a lungul timpului a fost aliata tuturor partidelor româneşti, cu media de 3,7. PNL a acumulat o dragoste pentru celelalte partide de 3,5 puncte. Nu întâmplător, PDL Bihor e filiala care-i suportă cel mai puţin pe ceilalţi. Cel puţin aşa ne arată media notelor: 3.
Cel mai frecventabil partid e socotit PNL, cu o medie a notelor primite de 4,63. Urmează UDMR – 3,66, PSD – 3,53, PC – 3,3, PRM – 2,25. La coadă e tot PDL, cu nota 2,2.
Crin, cel mai agreat
Militanţii celor patru formaţiuni politice au fost provocaţi să ofere note liderilor politici ale celorlalte partide decât cei ai propriei formaţiuni. Cei mai apreciaţi au reieşit doi liberali: Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu, chiar dacă, pe o scară de la 1 la 10, nici unul nu a primit mai mult de 5,6 – nota pe care Crin Antonescu a primit-o de la aliaţii din PSD. În schimb, Victor Ponta a fost notat cu 4,6 de liberalii bihoreni.
Traian Băsescu şi Emil Boc sunt cei mai dezavuaţi lideri politici în afara propriului partid, inclusiv udemeriştii notându-i cu 2,7, respectiv 2,4. La concurenţă cu cei doi e Tokes Laszlo, care nu a primit notă mai mare de 1,8 – primită de la PDL – cu excepţia UDMR, care l-a notat cu 4,1.
În privinţa propriilor lideri, PDL îi iubeşte cam la fel pe Băsescu şi Boc, notându-i cu 9,2, respectiv cu nota 9. La PNL şi PSD, schimbul liderilor arată şi duplicitatea membrilor de partid. Actualul e frumos, fostul parcă nu mai e interesant. Crin Antonescu a fost notat de liberalii bihoreni cu 9,4, în timp ce Tăriceanu a primit 8,3. La PSD, cultul personalităţii e cel mai accentuat. Ponta a primit 9,6, în timp ce fostul, Mircea Geoană, a fost notat doar cu 8,2.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!