Asistenta socială de la Maternitatea Oradea, Adriana Spiţ, a informat că în 2009, un număr de 155 de nou-născuţi au fost părăsiţi în spital. Dintre aceştia, 29 au intrat în sistemul de protecţie (preluaţi de asistenţi maternali sau familii de plasament), iar restul au fost luaţi într-un final acasă, după ce părinţii lor au fost convinşi să nu îi lepede în spital. În 2008, numărul pruncilor abandonaţi la Maternitate a fost mai mare cu 21, din totalul de 176 de copii abandonaţi – 30 fiind preluaţi în plasament.
Şi la Curteanu
La Spitalul Dr. Gavril Curteanu, în 2009, au fost abandonaţi 51 de copii, dintre care 25 au fost daţi în plasament, iar 26 de copii au dosare în lucru pentru a putea fi şi ei integraţi în familii de plasament sau pentru a fi preluaţi de către asistenţi maternali. În 2008, numărul micuţilor “uitaţi” de părinţi în Spitalul Curteanu a fost mai mare, de 70, dintre care 30 au fost preluaţi în plasament, a informat managerul Marilena Crişan.
În afara Maternităţii şi a Spitalului Curteanu, în 2009, au mai fost abandonaţi
încă 33 de copii la Spitalul din Salonta şi alţi doi copii la Spitalul din Marghita, a informat Ştefan Gotea, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului.
Gotea ne-a spus că, în total, anul trecut 101 copii au intrat în sistemul de protecţie, după ce au fost abandonaţi de către cei care le-au dat viaţă. Dintre cei 101 de copii abandonaţi, 43 au fost preluaţi în sistem de urgenţă în sistem maternal, opt au fost plasaţi tot în sistem de urgenţă la diverse fundaţii, trei au fost preluaţi în sistem de urgenţă la familii substitutive, 28 de copii au fost reintegraţi în familia naturală, părinţii lor fiind convinşi să nu îi abandoneze, un copil a decedat în spital, 18 copii sunt pe cale să primească o nouă familie.
Otilia Şandor
A crescut numărul copiilor părăsiţi în maternităţile din Timiş
43 de cazuri de copii abandonaţi în spitalele clujene
24 de copii abandonaţi la Spitalul Matern din Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!