Prezent vineri la bilanţul activităţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat că pompierii sunt “în topul încrederii” românilor.
Ministrul a atras însă atenţia că în 2010, pompierii vor trebui să se axeze şi mai mult pe activităţi de prevenire a evenimentelor nedorite mai ales că acestea presupun “costuri de 10 ori mai mici”.
Ce trebuie făcut?
Blaga a recomandat pompierilor să colaboreze şi mai bine cu administraţia publică locală, pentru “întărirea serviciilor de voluntariat” şi a subliniat că “primăriile ar trebui să se implice prin crearea de facilităţi şi dotări pentru voluntari”. Totuşi, ministrul a apreciat că “prin modul de organizare a activităţilor de prevenire şi limitare a efectelor situaţiilor de urgenţă, în anul 2009, comparativ cu anii precedenţi, în majoritatea situaţiilor, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale au acţionat preventiv şi mult mai coerent, prin aplicarea unor măsuri menite să determine limitarea efectelor situaţiilor de urgenţă”.
Bihoreanul Blaga a avertizat că numărul incendiilor provocate a crescut anul trecut cu 18% şi că acest procent “trebuie redus în perioada următoare”.
Referitor la efectele fenomenelor naturale periculoase, ministrul Blaga a menţionat că aşteaptă curând elaborarea normelor de aplicare pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor (Legea 260/2008).
Tehnică şi cadre
Cu toate că au dovedit an de an că sunt bine pregătiţi, pompierii români nu dispun de tehnică adecvată. Mai mult, ministrul Blaga a declarat că “se impune schimbarea tehnicii speciale învechite – 86% din acesta cu perioada de casare depăşită”, dar că înlocuirea tehnicii vechi trebuie efectuată prin atragerea de fonduri europene pentru achiziţii.
Referitor la calitatea personalului, ministrul vrea să reducă riscul apariţiei unor alte cazuri ca cel de la Dorohoi, când un pompier şi-ar fi ucis un coleg, a furat arme, după care s-a sinucis. „Trebuie să fim atenţi la selecţia cadrelor, la pregătirea lor, la testarea psihologică continuă, ca să prevenim producerea unor evenimente ca cel de la Dorohoi. (….) Munca a mii de oameni în sute de intervenţii dispare în cinci minute în ochii comunităţii, în situaţii de acest fel”, a subliniat ministrul Blaga.
Citiți principiile noastre de moderare aici!