În ajunul Zilei Senectuţii, Uniunea Femeilor din Bihor şi poeta Mihaela Dindelegan le-au oferit orădenilor de vârsta a treia prilejul întâlnirii cu muzica şi poezia, într-un eveniment de suflet desfăşurat la Sala „Florica Ungur”. Manifestarea s-a dorit şi a reuşit să fie o punte între generaţii, o reuniune sub semnul armoniei care a adus pe aceeaşi scenă octogenari şi copii, tineri şi adulţi, într-un spectacol pentru toate vârstele.
Publicul a putut astfel să se bucure de momentele muzicale oferite de Corul bărbătesc „Traian Moşoiu”, de piesele interpretate de Alexandrina şi Florian Chelu Madeva, de muzica anilor ’80 a Cenaclului „Flacăra” în interpretarea Lilianei Ioniţă Budău, dar şi de acordurile tinerelor voci ale elevelor Ioniţă Carla şi Balogh Maria. Lor li s-au alăturat pe scenă tinere talente folclorice: surorile Ghib şi Alex David.
Manifest
În cinstea sărbătoriţilor, Mihaela Dindelegan a publicat o carte cu sonete de tip shakespearian, intitulată „Manifest contra morţii”, pe care a oferit-o cu un autograf tuturor celor prezenţi în sală. Volumul dedicat cetăţenilor „activi la vârsta a treia”, a fost prezentat de poetul şi scriitorul Lucian Munteanu şi de preşedinta de onoare a Uniunii Femeilor, Mioriţa Săteanu.
„Cele 96 de sonete cuprinse în cartea oferită cu multă generozitate cititorilor de Mihaela Maria Dindelegan cuprind un florilegiu tematic de abordări: de la trăirile proprii la empatia pentru ambientul social şi de la apeluri ţintite spre dublă implicare sentimental/raţională în treburile cetăţii până la minuţiozitatea cu care disecă viaţa deloc simplă a celor ce trăiesc aureolaţi de verticalitatea socratică. A celor pentru care etica este o practică morală curentă, alături de religie. Toate afirmaţiile de mai sus sunt argumentate în sonetele cuprinse în Manifest. Lectura va devoala cititorului o plăcută surpriză: calitatea prozodică a sonetelor a ajuns la o cotă înaltă, care dovedeşte strădania poetei de a ne atrage spre domeniile poematice şi prin perfecţiunea formei”.
Implicată activ în viaţa urbei, doamna Mioriţa Săteanu, alături de preşedinta UFB, Ana Pop, au ţinut să mulţumească poetei pentru volumul dedicat „părinţilor bătrâni” şi să evidenţieze necesitatea însuşirii de către tineri a bogatelor experienţe ale celor ajunşi la senectute, îndemn care se remarcă şi din conţinutul poeziilor. Valoarea sonetelor din cartea prezentată vineri, 30 septembrie, a fost scoasă în evidenţă în mod special prin interpretarea de excepţie a regizorului şi actorului Sebastian Bărbălan, care a purtat publicul în sferele înalte ale muzelor creatoare.
În final, autoarea a transmis ideea centrală a cărţii şi anume că, potrivit credinţei pe care o împărtăşim cu toţii, viaţa nu se termină la mormânt. Luările de cuvânt din partea spectatorilor au reliefat faptul că efortul organizatorilor nu a fost în zadar: „Ne-aţi oferit o seară pe care nu o voi uita niciodată”, a afirmat cu vădită emoţie una dintre destinatarele evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!