Asociaţia Sirius Art şi Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal propun duminică, 18 august, un concert inedit care să ne întoarcă la muzica tradiţională dar interpretată în manieră jazzistică. Nume precum Zavaidoc, Maria Tănase sau Romica Puceanu, sunt similare cu muzica lăutărească autentică. Zavaidoaca Band readuce în atenţie piese cunoscute abordate dintr-o nouă perspectivă. Concertul va avea loc de la ora 20:00, în Amfiteatrul Muzeului Țării Crișurilor. Intrarea este liberă.
„Zavaidoaca Band este un proiect muzical de cercetare ce propune reinterpretarea a 20 de melodii din repertoriul muzicii lăutărești românești în stil jazz. Prin această fuziune creativă, proiectul urmărește să păstreze și să promoveze patrimoniul cultural al României, să exploreze interconectările dintre jazz și muzica tradițională și să încurajeze diversitatea și incluziunea culturală. Zavaidoaca Band se remarcă prin inovare și creativitate, oferind publicului o nouă perspectivă asupra tradițiilor muzicale românești”, se arată în prezentarea evenimentului. Proiectul cultural este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Solista acestui band este actriţa Teatrului Regina Maria, Alina Leonte. Ea îi va avea alături pe Kálmán Nagy la vioară, Andrea Antal la pian, Alexandru Bolganschi la clarinet, Loránt Veres la contrabas, Gerhardt Bekes la trombon şi Marius Bulzan la tobe. Am rugat-o pe Alina Leonte să ne dea câteva detalii legate de concert.
– Cum s-a născut acest proiect?
Alina Leonte: De a lungul timpului am cântat în diverse formaţii în Oradea, şi ca actriţă a teatrului, în multe musicaluri. Ideea proiectului s-a născut destul de uşor. Îmi place să cânt, îmi place muzica românească lăutărească şi de petrecere. Cred că este un stil sensibil şi profund, care spune multe despre cine suntem noi ca oameni şi ca popor. Şi am vrut să le combin.
– De ce muzică lăutărească intrepretată în manieră jazzistică?
Alina Leonte: Ideea de reinterpretare a apărut din două motive: primul este că există totuşi o anumită prejudecată legată de acest gen muzical, ca fiind mai puţin cult; de genul „se ascultă doar la nunţi şi la restaurant, la masa”. Am dorit să creem o versiune mai puţin nişată, schimbând instrumentele care sunt caracteristice cu instrumente ce aparţin de muzica clasică moderna, care să atenueze această imagine. Al doilea motiv este conservarea lor. Să nu mă înţelegi greşit. Ador originalele, şi tocmai pentru că le ador am vrut să le cânt şi eu, dar nu am vrut doar să le copiez. Nu zic ca ale noastre sunt mai bune. Sunt altfel. Cred că orice artist mare este nemuritor tocmai pentru că generează astfel de traduceri moderne. Și Shakespeare a fost tradus în numeroase variante și reinterpretat într-o mulţime de feluri.
– Cum s-a ajuns la această componenţă?
Alina Leonte: M-am îndreptat către cei de la Asociatia Sirius Art cu această idee şi apoi am scris proiectul şi am câştigat finanţarea la AFCN. Din fericire! Pe o parte dintre membrii formaţiei îi ştiam, am mai cântat împreună, ceilalţi au fost recomandaţi. Selecţia cred că este foarte bună, consider că fiecare dintre ei sunt foarte buni interpreţi şi avem o formula foarte mişto! Ne-am legat bine. Pe lângă valoarea profesională, criteriul principal a fost entuziasmul lor. Am dorit să fie şi ei la fel de încântaţi de idee ca şi mine.
– Ce piese veţi interpreta duminică seara?
Alina Leonte: Despre piese nu zic nimic acum. Vreau să fie o surpriză! Artiştii din care ne-am inspirat îi stiţi: Romica Puceanu, Maria Tanase, Zavaidoc şi alţii. Rămâne să veniţi să-i aflaţi pe toţi!
Trimite articolul
XFelicitări, ați știut să creați ceva inedit.
nu vrem manele inn orasu nostru