Singurul regret al lui Radu Tirle e că a semnat contractul cu Selina pentru Muzeu. Şeful CJ Bihor acuză firma de inflexibilitate în relaţia cu Judeţul. În decembrie, Tirle depunea o plângere penală împotriva Selina, acuzând-o că a dat Judeţului o gaură de 40 miliarde de lei vechi, peste contract, prin lucrări suplimentare neagreate şi neştiute de şeful CJ. Acum, Tirle aşteaptă rezultatul demersului său penal înainte de a mişca vreun deget în chestiunea Muzeului. Totuşi, luni de zile, capul CJ Bihor nu s-a mai interesat deloc de derularea anchetei, motivând că nu a dorit să se interpreteze că astfel ar fi intervenit în actul de justiţie!
Procurorul Dorel Moţiu, ne-a informat că încă se fac cercetări preliminare. „Plângerea s-a înregistrat penal cu obiectul înşelăciune, dar deocamdată cu autor necunoscut. Cererea nu e îndreptată împotriva cuiva anume de la Selina, astfel încât deocamdată se efectuează cercetări preliminare pentru identificarea autorilor”, ne-a declarat Moţiu. Procurorul a ţinut însă să mai precizeze că, indiferent cât de rapid ar merge ancheta penală şi indiferent de rezultatele ei, acest demers penal tot nu poate rezolva problema Muzeului.
Muzeul Ţării Crişurilor continuă să plătească chirie la Episcopia Romano-Catolică, pentru găzduirea în Palatul Baroc. De fapt, chiria, de 6.100 euro/lună e suportată de forul tutelar – Consiliul Judeţean. Recent, preşedntele CJ, Radu Tirle a fost întrebat dacă îşi asumă vreo vină pentru faptul că, deşi o bună parte din lucrările la noul sediu al Muzeului sunt gata, instituţia tot nu se poate muta, din cauza divergenţelor dintre persoana sa şi firma Selina.
Selina, inflexibilă?
Drept răspuns, Tirle a reproşat firmei Selina lipsa de maleabilitate în relaţia cu CJ Bihor. Aceasta deşi, a subliniat Radu Tirle, ani de-a rândul Selina a avut „lipici” la banii Consiliului Judeţean. Azi, preşedintele CJ regretă doar că a semnat contractul cu Selina, pentru noul sediu al Muzeului, la finele anului 2008.
Deşi a făcut plângere penală firmei-inamic, Tirle nu s-a mai interesat de cursul anchetei, spunând că nu a vrut să se interpreteze. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Dorel Moţiu, ne-a transmis însă că nu era nicio problemă dacă se interesau de caz juriştii CJ, nefiind nevoie ca Tirle în persoană să ceară informaţii.
Procurorul mai transmite însă ceva şi mai important: că un diferend precum cel dintre Consiliu şi Selina nu se va putea rezolva pe cale penală. „O soluţionare a unei cauze penale stabileşte vinovăţii penale, dar nu ţine loc de civil. O plângere penală nu rezolvă un litigiu civil”, ne-a declarat procurorul Moţiu. Aşadar, cu sau fără condamnaţi penal în problema Muzeului, provizoratul în care se află acum această instituţie de cultură de interes public major nu va fi rezolvat de procuroşi şi judecători.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!