Primăria comunei Șinteu va beneficia de fonduri europene pentru implementarea proiectului ,,Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere”. Bugetul total al proiectului este de 71.500 euro, din care 36.500 euro îi revin Primăriei Comunei Șinteu, iar 35.000 euro îi revin Organizației Slovacilor din Csaba.
Lansarea de proiect a avut loc ieri la Primăria Șinteu, în prezența mai multor oficialități. De la lansare nu a lipsit consulul onorific al Slovaciei la Salonta, Miroslav Iabloncsik. Primăria este parteneră în proiect cu Organizația Slovacilor din Csaba.
„Prin intermediul acestui proiect, Primăria comunei Șinteu, în colaborare cu partenerul său de proiect din Ungaria, Organizația Slovacilor din Csaba, urmărește promovarea tradițiilor, culturii și istoriei comunităților slovace”, spune primarul de Șinteu, Lasak Benedek. Cel mai important obiectiv al acestui proiect este păstrarea tradițiilor populare slovace în strânsă legătură cu istoria și tradițiile românești și maghiare, dar și reînvierea identității și obiceiurilor acestei etnii, din regiune.
„Proiectul a fost depus spre finanțare de către Primăria Comunei Șinteu, în colaborare cu partenerul de proiect, în luna septembrie 2017, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014 – 2020, iar recent, liderul de proiect a primit înştiinţarea oficială privind aprobarea finanţării proiectului. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni”, a precizat primarul de Șinteu. Activitățile din proiect au început a se derula pe ambele părți ale graniței de la 1 decembrie 2018. Ultima activitate va avea loc pe 30 noiembrie 2019. „Avem prevăzute în proiect patru întâlniri comune de management de proiect – pentru a administra și organiza întregul proiect, două întâlniri oficiale – un workshop la Șinteu și unul la Békéscsaba, pentru a dezbate problemele minorității slovace, pentru a găsi modalități de a promova cultura și tradițiile slovace, precum și pentru a stabili contacte între comunități și organizații de minoritate etnică slovacă din România și Ungaria, prin intermediul unui website comun”, detaliază primarul Lasak Benedek. Totodată, partenerii de proiect vor dezvolta și organiza un eveniment multianual de diseminare a culturii slovace, artă, tradiție și istorie, eveniment care va avea loc pe parcursul derulării proiectului în Şinteu şi în Békéscsaba, urmând ca după finalizarea lui, acesta să fie organizat anual în aceste două comunităţi. Evenimentul se va numi „Muzeul vieții slovacilor: un muzeu al culturii și tradițiilor slovace”. Primarul Șinteului estimează că la fiecare acțiune vor participa peste 1.000 de oameni. Se anticipează astfel că obiectivul principal al proiectului, acela de a promova tradițiile, cultura și istoria comună a comunităților slovace, în contextul cooperării transfrontaliere și a relațiilor la granița româno-ungară, va fi atins. „Un alt obiectiv al proiectului este de a conserva tradițiile folclorice slovace în strânsă relație cu tradițiile și istoria României și Ungariei și de a recupera cultura locală și regională în așa fel încât moștenirea străbunilor să nu fie uitată. Scopul proiectului este de a îmbunătăți conservarea și identitatea moștenirii transfrontaliere, pentru a stimula extinderea, consolidarea și diversificarea activităților economice legate de turism, activități culturale, divertisment, servicii și comerț în zonă”, a adăugat primarul Lasak Benedek.
Bihorul, campion pe Interreg
Proiectul a primit finanțare prin Programul Interreg V-A România-Ungaria 2014 – 2020. Un program în care proiectele din Bihor depuse spre finanțare s-au bucurat de mare succes. Bihorul este campion la atragerea de fonduri europene prin programul Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020. Este concluzia celei de-a V-a întâlniri a comitetului de monitorizare, care a avut loc în septembrie 2018 la Debrețin. Aproximativ 13 milioane de euro este suma pe care județul Bihor a reușit să o atragă prin programul Interreg România-Ungaria 2014-2020. Este vorba despre proiecte de dimensiuni mici, care sunt deja în faza de implementare. Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.
Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane de euro, din care 189 milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței, respectiv judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg pe partea ungară a acesteia. Șinteul mai beneficiază de fonduri importante pe același program, pentru a dezvolta un „pod administrativ”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!