Sau, poate, mai bine zis, şi-au construit contraatacul în conflictul de uzură pe care-l au cu şeful Executivului judeţean. Bihorenii sunt îndreptăţiţi să rămână cu un gust amar, după râurile de cerneală curse în presa locală, şi nu numai, despre acest război fără final dintre Ţîrle şi Selina.
Inclusiv Jurnal bihorean a alocat spaţii largi acestui subiect ce nu poate fi ignorat. Dimpotrivă, suntem datori să reflectăm fiecare episod din saga Muzeului în care, ca o paranteză, s-au investit deja o căruţă de bani, pentru ca cititorii noştri să se lămurească singuri cum poate fi compromis un proiect extraordinar, din cauza unor orgolii personale exacerbate, ce nu servesc în nici un caz interesului public.
Pledoaria Selina: Ţîrle ştia tot!
Şefii firmei de construcţii susţin că preşedintele CJ era la curent cu lucrările suplimentare de la Muzeu.
Marti, Selina s-a prezentat în faţa presei cu un adevărat comandament de contraatac menit să demonteze declaraţiile de luni ale preşedintelui Consiliului Judeţean. Patronul Rus şi directorii Roman şi Boteanu au despicat în patru firul sinuoasei relaţii cu CJ Bihor pentru şantierul de la viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.
Ţîrle, denunţătorul
Reamintim că Radu Ţîrle le făcuse plângeri penale atât împotriva dirigintelui de şantier de la Muzeu, SC H Proiect Baia Mare, cât şi celor de la Selina, executantul lucrărilor. Motivul? Ţîrle îi acuză pe cei în cauză de efectuarea unor lucrări suplimentare pe şantierul de la Muzeu fără a-i obţine aprobarea, în calitatea sa de ordonator principal de credite.
Luni, Radu Ţîrle anunţa că a oprit ultima plată către constructor, în valoare de circa 1 milion de lei noi, pentru că între timp ar fi descoperit nereguli în proceduri. „Selina, cu acordul firmei care asigură dirigenţia de şantier, ne-a prezentat situaţii de lucrări în valoare de peste 3,3 milioane lei plus TVA, executate pe baza unor dispoziţii de şantier. Aceste lucrări, deşi nu erau prevăzute în contract şi în proiectul iniţial, au fost executate ca fiind lucrări suplimentare, dar fără a respecta legislaţia”, declara preşedintele CJ, nemulţumit că el nu a fost înştiinţat, cum se cuvenea, de aceste lucrări suplimentare. Întrebat de jurnalişti dacă nu e tardivă această revelaţie a sa, având în vedere că CJ a plătit deja Selinei mare parte din lucrările prestate, Ţîrle a răspuns: „Niciodată nu e prea târziu”.
Relaţie prin diriginte
Marti, patronul Selina, Beniamin Rus, şi directorul general, Călin Roman, au ţinut să demonstreze că beneficiarul lucrării, Consiliul Judeţean, ştia despre toate lucrările suplimentare necesare, direct sau prin reprezentantul său, firma ce a asigurat dirigenţia de şantier. Mai mult, şefii Selina au arătat că în primăvara acestui an, chiar Radu Ţîrle a fost cel care a cerut ca aceste lucrări suplimentare, ce nu puteau fi prevăzute în proiectul iniţial, să fie compensate prin renunţarea la alte lucrări, nu neapărat obligatorii. Această cerinţă a şefului CJ a avut drept scop evitarea creşterii valorii contractului iniţial, încheiat la începutul lui 2009. Însă, în subsidiar, cererea şefului CJ arăta, în acelaşi timp, că Ţîrle ştia de necesitatea unor lucrări suplimentare. De altfel, acest aspect au vrut să-l evidenţieze şi cei de la Selina.
„Când se constată la faţa locului situaţii ce nu putuseră fi prevăzute iniţial în proiect, vine proiectantul şi dă o soluţie ce e aprobată de către diriginţia de şantier. Prin contractarea unei asemenea firme, care să asigure diriginţia de şantier, practic Consiliul şi-a derogat această responsabilitate firmei respective. Soluţia propusă, o dată aprobată de beneficiar, se execută lucrarea”, a explicat ieri directorul general Călin Roman, procedura de lucru.
Suspicios cu diriginţii
De când se derulează contractul pe şantierul de la Muzeu au fost angajate două firme pentru dirigenţia de şantier. Primei – SC Amirante SRL Oradea – Radu Ţîrle i-a desfăcut rapid contractul, fiind nemulţumit de activitatea dirigintelui Jakabffy. Pe acesta din urmă îl suspecta de o relaţie prea bună cu executantul Selina. A doua firmă – SC H Proiect Baia Mare – a fost desemnată tot în urma unei licitaţii. Această firmă a fost denunţată penal de acelaşi preşedinte al CJ Bihor, în urmă cu câteva zile. Sintetic, motivul acestui demers ar fi că Ţîrle s-ar fi simţit lucrat pe la spate.
În acelaşi context, marti reprezentanţii Selina au mai semnalat faptul că CJ Bihor nu are specialişti în monumente, ca dovadă că a preferat să-şi angajeze din exterior dirigenţie de şantier pentru Muzeul Ţării Crişurilor.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!