Gazdă a evenimentului a fost Angela Lupșea, din partea Oradea Heritage, cea care a oferit și ghidaj, după epuizarea momentului inaugural.
Pe cât de spectaculoasă e reabilitarea clădirii, cu amenajarea sălilor interioare „în acord cu originalul” sub atenta consiliere a lojilor masonice din capitală, pe atât de general este caracterul expoziției și de lipsit de amprentă locală.
[eadvert]
„Nu vorbim de o lojă masonică, ci de un obiectiv turistic”, a insistat Angela Lupșea, încă din debut, „nu facem discriminări, nu spunem că este un loc pentru cineva anume, e un loc oferit tuturor celor care iubesc istoria”.
Directoarea a ținut să mulțumească edililor care s-au implicat în acest proiect – primarului Florin Birta, fostului viceprimar Mircea Mălan, directorului Marius Moș – care împreună cu colegii săi a gestionat finanțarea europeană pentru reabilitarea muzeului.
Aceștia, împreună cu prefectul Dumitru Țiplea, au primit câte o mistrie în miniatură, semn al recunoștinței pentru munca depusă și de recunoaștere a faptului că multă muncă rămâne de făcut.
Invitat să ia cuvântul, primarul Florin Birta a mulțumit celor care s-au implicat în restaurarea clădirii care, de-a lungul timpului a servit ca instituție publică, creșă sau chiar fabrică.
Vicele CJ Mircea Mălan a fost coordonator al Direcției Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională în calitate care viceprimar și s-a ocupat direct de lucrare.
„Simt un sentiment de mândrie că am putut participa în echipa care s-a ocupat de implemenarea acestui proiect. Simt, apoi, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean un sentiment de bucurie că Oradea are un astfel de obiectiv care este nemaiîntâlnit în România”, a spus Mălan.
Evenimentul s-a încheiat cu un tur al muzeului – sala principală, sala de ceremonii cu amenajările și zugrăvelile speciale, camera de reflecție cu mesaje care invită la introspecție respectiv cabinetul unui maestru mason, amenajat cu mobilă recondiționată, existentă în patrimoniul Primăriei.
Muzeul se deschide publicului de miercuri, dar fără ghidaj.
Trimite articolul
XGolful este accesibil dar mai accesibil este moftul.
Masca nu este obligatorie în spațiile închise publice? Magazine, teatre, muzee? Doamna din fotografie și domnul primar sunt imprudenți?
-
Oare cu ce surprize va veni mosul pentru oradeni ? Jurnalistii de la Recorder se pregatesc cu un material exploziv sau numai aerul proaspat al primaverii lea adus in urba noastra ?
-
Am vazut si eu reportajul si cum se fac licitatiile printr-un ziar care apare doar in biserici. Mafie e putin zis ce se intampla in cadrul BOR, iar cel mai bine sta marturie monstruozitatea aceea de catedrala care a inghitit si mai inghite sute de milioane de Euro. Asa ceva e inacceptabil, mai ales cand multe spitale nu sunt renovate si echipate asa cum ar trebui. Vai si amar.
-
Iuda Iscarioteanul ar fi zis la fel: pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu 300 de dinari și banii să se împartă la spitalele care nu sunt renovate si echipate asa cum ar trebui.
-
-
Oare cu ce surprize va veni mosul pentru oradeni ? Jurnalistii de la Recorder se pregatesc cu un material exploziv sau numai aerul proaspat al primaverii lea adus in urba noastra ?
O investitie in incercarea disperata de a crea obiective turistice super interesante intr-un oras de altfel al dracului de plictisitor.
Sunt curios in cate sute de ani se vor recupera banii investiti acolo, ca sute de mii de turisti sigur nu vor fi prea curand. Si aia care vin, vad ca mitul oradea cea fantastica e doar marketing si cel mai probabil nu se mai intorc.
Avem un Muzeu frumos renovat dar fara exponate din istoria locala al francmasoneriei, adica avem un muzeu fara continut pentru a prosti turistii. Asa se duc banii publici si europeni, ne facem de rasul lumii cu acest muzeu cu exponate care falsifica si bate joc de istoria locala… Portretele si exponatele nu au nici o legatura cu acest oras.
Masoneria a fost cândva acuma nu mai este ceea ce a fost adică dacă puneți o stea invers antelegeti ce vreau sa zic ⭐