9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, chiar înainte de Ziua Oradiei, este data la care ar urma să fie inaugurat Muzeul Evreilor din Oradea și Bihor, în incinta Sinagogii Ortodoxe „Aachvas Rein” de pe strada Primăriei. La finalul șantierului, locația ar urma să fie amenajată ca un spațiu deschis, o parte din gard urmând să fie mutat pe alt amplasament iar restul ar rămâne ca element decorativ, spune arhitectul lucrării, Cristian Pușcaș.
Reabilitarea imobilului a început în contul unei finanțări oferite, în 2012, de ambasadorul SUA de la acea vreme, Mark Gittenstein. Startul a fost marcat printr-um moment tipic american, oficialitățile pozându-se cu oaspeții și cu un cec uriaș, înscris cu valoarea de 130.000 dolari, bani oferiți Comunității Evreiești din Oradea. Ulterior, lucrările au avansat doar până la un punct, din cauza epuizării fondurilor. Conform promisiunilor publice, anul acesta Primăria a finanțat lucrările rămase și, cu acești bani, s-a reluat munca pe șantierul intrat în conservare.
„Pe contractul anterior, în contul finanțării oferite de Ambasadă, s-a realizat consolidarea șarpantei și o parte dintre finisajele exterioare și interioare. Acum, se continuă cu sistemul de încălzire, rețele electrice, finisaje interioare și exterioare. Ritmul de lucru e bun, sunt refăcute tâmplăriile de fier și înlocuite, acolo unde au fost porțiuni lipsă”, ne-a relatat arhitectul, încrezător că lucrarea poate fi terminată la termenul asumat.
Conform acestuia, împrejurul sinagogii, spațiul va rămâne deschis. „O parte a gardului va fi mutată pe Tudor Vladimirescu 18, unde e o altă sinagogă. Restul va rămâne pe amplasament, cu rost decorativ”, zice Pușcaș.
Din terenul din imediata vecinătate a sinagogii, folosit acum ca parcare privată a Universității Partium, cam o treime aparține sinagogii iar restul Universității. În baza unui schimb de terenuri, e posibil ca suprafața alocată viitorului muzeu să crească.
Administrarea viitorului muzeu ar urma să se facă prin Fundația pentru Protejarea Monumentelor. În realizarea planului expozițional, dar și în achiziția obiectelor care vor fi expuse în spațiul Sinagogii „Aachvas Rein”, Comunitatea Evreilor va avea un rol important prin atragerea de parteneri și instituții muzeale din străinătate.
Executant al lucrării este asocierea Drum Asfalt SRL (95%) și Trameco SA (5). Valoarea contractului este de 370.209 lei lei fara T.V.A.
Termenul de execuție a lucrărilor este 31.08.2018, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. JB-C.GH.
Ultimul templu mosaic edificat în Oradea
Sinagoga „Aachvas Rein” din strada Primăriei a fost construită în 1928 după planuri realizate de arhitectul Lobl Ferenc în anul 1910. A fost ultimul tempu mosaic edificat în Oradea.
Coloanele torsadate de la colțurile clădirii sunt elemente care individualizează în mod special imobilul în peisajul arhitectural orădean.
Intarea principală, cea pentru bărbați, e cea centrală. Conform ritului iudaic, intrările pentru femei sunt separate, pe lateralele corpului de clădire. Experții apreciază că imobilul are elemente e arhitectură barocă dar, „datorită coloanelor torsadate de la colțurile clădirii, precum și datorită urmelor ușor arcuite spre exterior ale pereților laterali în zonele lor mediane, imaginea de ansamblu este aceea a unui volum armonios, cu un rafinament specific cultural iudaic, de inspirație maură”.
Lăcașul de cult avea capacitatea de 450 de locuri, 300 pentru bărbați în naos iar 150 pentru femei, în balcoane. Reconversia funcțională se va face cu intervenții minore, conform caietului de sarcini al lucrării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!