Expoziția lucrărilor de diplomă ale absolvenților a avut loc în incinta Muzeului Țării Crișurilor și poate fi vizitată până pe 30 iulie.
Încă de la primii pași, vizitatorii pot admira trei dintre ținutele create de studenții departamentului de Modă-Design Vestimentar și Design. Acestea, împreună cu multe altele, au fost expuse și în cadrul unei prezentări de modă din Cetatea Oradea, moment în care spiritul creator al studenților a prins viață în fața publicului larg. Studenții de la programul de studiu master: Pictură și Multimendia și Sculptură și Ambient nu s-au lăsat mai prejos expunȃnd niște adevărate opere de artă, tablouri care spun chiar mai mult decȃt o mie de cuvinte, imagini cu mesaje puternice care demonstrează o manieră foarte originală și profundă de înțelegere a lumii exterioare în rȃndul tinerilor.
În primul rȃnd am putut observa lucrările unei eleve care ne-a prezentat un magnific „Butterfly effect”, fenomen extrem de cunoscut. Pentru aceasta studenta s-a folosit în primul rȃnd de armonizarea dominantă a roșului cu negru creȃnd efecte vizuale inedite, la care s-au adȃugat forme jucăușe expuse drept un singular cȃt și multiplicate într-un alt tablou.
În continuare am avut onoarea de a admira câteva tablouri care tratează o temă destul de controversată, Vasilica Cismaș, ne-a prezentat „Exodus”. Tablourile sale au ca și culoare dominată albastrul, acestea conțin un mesaj clar, întrucȃt tratează tema călătoriei inițiatice a ființei umane, metamorfozată prin diferite peisaje naturale printre care se numără imaginea unui munte – „Ca motiv arhitepal, muntele reface legătura pămȃntului cu cerul, conținȃnd totodată dualitatea urcării și coborârii, unde jocul inițiatic al transformărilor se desfășoară pe drumul șerpuit caracterizat de natura umană sau calea dreaptă, care reface legătura cu natura divină” – și a unei păduri –„Intervalul pădurii labirintice plin de obstacole, devine refugiu al ascunderii și singurătății izolatoare. Dimensiunea spațială cu liniștitorul sunet al vegetalului și desișului este fragmentată de verticalitatea arborilor”, menționează Vasilia despre lucrările sale.
Pașii ne-au condus apoi către o dimensiune ludică reprezentată prin lumea Micului Prinț, povestea arhicunoscută a autorului Antione Saint-Exupéry. A fost folosită chiar și tehnica basoreliefului pentru a se evidenția punctul de vedere al artistului. Povestea Micului Prinț este reprezentată pe rama tabloului, prin scenele binecunoscute ce reies din carte, dar, în schimb, tabloul în sine conține o alegorie de culori și obiecte care ne trimit imediat cu gȃndul la problema cu care populația Terrei se confruntă în aceste vremuri, cea a poluării.
Studenții au depus o muncă extrem de dificilă, orele necesare pentru crearea acestor opere de artă sunt egalate numai de miile lor de idei fascinante prin care au reușit să-și transpună viziunea în plan material. În curȃnd, aceștia se vor alătura lumii artistice pe deplin reușind astfel să-și cultive talentul, oferindu-ne nouă, simplilor privitori, mai multe experiențe prin fascinația lumii imaginate de ei.
Daiana Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!