Muzeul bijuteriei va fi deschis cu prilejul ART Jewelry Festival Oradea, anticipează Ana Zaporojan, inițiatoarea proiectului.Una dintre cele mai originale creatoare de bijuterii din România, Ana Zaporojan trăiește în Oradea, după ce a predat rusă și latină în Ucraina, fiind filolog ca formație. Din mâinile ei ies giuvaiere handmade, dantelării preţioase, organizează concursuri de mărgelit la nivel internațional și se implică în acțiuni umanitare.
Acum, doamna Zaporojan lucrează alături de o muzeografă la configurația Muzeului Bijuteriei, care va avea sediul în incinta Muzeului Art Nouveau Casa Darvas La Roche.
„Organizăm Muzeul Bijuteriei prin bunăvoința, deschiderea și sprijinul doamnei directoare a Muzeului Orașului Oradea, Angela Lupşea, prin grupul Loja pasionaților de mărgele. Vom avea o secțiune despre istoria bijuteriei, o expoziție permanentă despre tehnicile în mărgelit, cu informații și lucrări primite în dar de la creatori de bijuterii din diverse țări, o expoziție permanentă cu furnituri diverse din care se fac bijuterii: mărgele, șnururi, sârme, metale, pietre, accesorii metalice, accesorii pentru confecționarea bijuteriilor. Va fi și o expoziție permanentă «Istoria Art Jewelry Festival». Gândim deschiderea muzeului astfel încât să putem expune și colierele din defilarea «Duete mărgelistice», organizată în scop caritabil și colierele în Stil Art Nouveau, din Gala Festivalului pe care îl organizăm”, anticipează Ana Zaporojan.
„Istoria Art Jewelry Festival” se află la cea de-a V-a ediție în 2020, iar la expoziția temporară vor fi prezentate colierele create în colaborare de două persoane din două țări. Acțiunea “Duete mărgelistice. Coliere în stil Art Nouveau” este o acțiune organizată în sprijinul Centrului de zi Oradea, Scleroza Multiplă Bihor.
Expoziția temporară cu colierele în stil Art Nouveau cuprinde piese create de participanții la Art Jewelry Festival, Oradea, 4-7 iunie 2020. Este un eveniment la care au confirmat până acum participarea concurenți din nouă țări: Bulgaria, Franța, Japonia, Rusia, Ucraina, Armenia, Israel, Georgia, România.
„În viitor, vom vernisa expoziții tematice cu lucrări ale creatorilor de bijuterii din diverse țări, expoziții aniversare, retrospective. În clădirea Muzeului Art Nouveau Oradea vom organiza ateliere de mărgelit pentru doritori și pentru persoane cu dizabilități. Am și început atelierele cu persoane de la Centrul de zi Oradea, Scleroza Multiplă Bihor, str. Buzăului, nr. 2 B. Ne vedem în fiecare miercuri de la ora 11.30”, a spus Ana Zaporojan.
Pe urmele lui René Lalique
Creatoarea de bijuterii are agenda trasată pentru un an întreg, astfel încât acțiunile pe care le coordonează să fie de succes. Concursul «Coliere în stil Art Nouveau», organizat pentru susținerea persoanelor cu dizabilități de la Centrul de zi din Oradea – Scleroza Multiplă Bihor, va fi urmat de o licitație caritabilă online precum și de alte evenimente offline, în cadrul ART Jewelry Festival, Oradea:
4 iunie 2020, Filarmonica Oradea expoziție foto «Duete mărgelistice» Oradea;
5 iunie 2020, Muzeul Art Nouveau, Casa Darvas-La Roche, prezentare «Duete mărgelistice» – defilare cu colierele create în scop caritabil; 7 iunie 2020, la Muzeul Bijuteriei, vernisarea expoziției «Duete mărgelistice», care cuprinde lucrările participante la concurs.
„Stilul Art Nouveau, apărut la sfârșitul anilor 1890, a durat mai puțin de un deceniu, dar în acest răstimp, trăsăturile sale de bază au pătruns în toate aspectele artei și design-ului. Stilul Art Nouveau este caracterizat de forme și linii curbate. Designerii acestui stil s-au orientat către natură, pentru a-și lua doza de creativitate.
La crearea bijuteriilor s-au utilizat diamante, perle ametist, opal, peridot, citrin, agat, granat, piatra lunii, acvamarin și alte pietre semiprețioase, alături de o gamă vastă de tehnici noi, incluzând emailarea, plus materiale noi cum ar fi cornul sau fildeșul. Cel mai faimos creator de bijuterii al perioadei Art Nouveau a fost René Lalique”, explică Ana Zaporojan.
Acest concurs este cea de a treia competiție caritabilă inedită, crearea unui colier în colaborare cu un alt creator de bijuterii. Colaboratorul este găsit de persoana interesată să participe la concurs, tehnica de lucru este stabilită de comun acord de creatorii participanti la concurs. „Sunt acceptate creații inspirate de stilul Art Nouveau. Înscrierile se încheie în data de 1 aprilie 2020, până la ora 24:00”, explică Ana Zaporojan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!