În această perioadă, Bogdan Anagnastopol, muzeograf al Muzeului Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, participă la un program de job shadowing la Muzeum regionu Valašsko din Cehia, axat pe tehnici de scanare 3D a patrimoniului cultural.
Proiectul de digitizare a patrimoniului cultural este un subiect important la nivel european prin care se urmăreşte nu doar conservarea şi protejarea patrimoniului, dar şi promovarea acestuia. Digitizarea prin scanarea laser 3D a patrimoniului cultural este o prioritate la nivel european, susţinută prin programe specifice de Uniunea Europeană şi UNESCO.
Scanarea 3D asigură o copie fidelă în format digital a patrimoniului cultural, ajutându-i pe specialiştii din domeniu să restaureze patrimoniul cu o precizie foarte bună, iar copia digitală contribuie la conservarea şi protejarea patrimoniului naţional, asigurând premisele pentru promovarea pe plan turistic. Scanarea nu afectează fizic piesele, procesul de investigarea non-contact şi non-invaziv nu afectează calitatea mediului şi respectă cerinţele etice privind patrimoniul cultural, conform normelor şi uzanţelor europene.
Această mobilitate face parte din proiectul Erasmus + pentru care Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a primit acreditare în domeniul Educaţiei Adulţilor, cu valabilitate 2024-2027.
De asemenea, aceasta este prima etapă concretă în dezvoltarea unui parteneriat între cele două instituții, ce vizează schimburi de experiență profesională în cadrul proiectelor Erasmus+ și organizarea de expoziții temporare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!