Este opinia criticului de artă Tudor Octavian, care susţine că „pictura aceasta nervoasă, neconvenţională, cu o paletă plină de vitalitate şi forme a doamnei Stela Vesa, vine ca un revers de subtilă normalitate, într-o lume confuză”. Stela Vesa este una dintre importantele personalităţi ale artei contemporane. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, membră a Grup D art Escola Spania, membră a International Association of Art UNESCO. Pe 10 martie, artista expune la Palais de Nation – Palatul ONU (Consiliul Europei) din Geneva, în cadrul unui eveniment ce are loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii când este programată şi o campanie de ratificare şi implementare a Convenţiei privind combaterea violenţei asupra femeii şi a violenţei domestice.
Expoziţia de Toch of Muses este organizată la invitaţia directorului general al Naţiunilor Unite, Biroul din Geneva Michael Moller, a ambasadorului Petru Dumitru şi a ambasadorului Turciei, Mehmet Ferden Carikci. Intermezzo-ul musical al evenimentului este asigurat de violonistul Deniz Toygur. Lait- motivul expoziţiei semnate de Stela Vesa sunt muzele: „Muza cu pisica”, „Muza cu mere”, „Muze înainte de concert”, „De vorbă cu muza”. Acestea sunt doar câteva dintre temele prezente în tablourile artistei. Ia şi bluza românească vor putea fi admirate şi ele la Geneva, ca și „Amintiri din sat”.
Un univers feminin
Tablourile au sonoritatea şi pregnanţa muzicilor preclasice dar şi o logică proprie seducătoare. „Universul pictural al Stelei Vesa este prin excelenţă unul feminin”, spune criticul de artă Ramona Novicov, care vine tot din Beiuş.
Despre propria sa pictură, artista declara într-un interviu că: „Este pentru mine un act al supremei voinţe; voinţa care mă eliberează de concret, mă ajută să intru în lume şi să o văd aşa cum este. Consider că picturile mele sunt de succes, în cazul în care privitorul se simte încărcat de energie. Încă din copilărie am avut o existenţă izolată. Acest lucru m-a determinat, după formarea mea profesională, să găsesc un loc izolat pentru a picta. Vino şi descoperă lumea mea”. Locuind la Beiuş, cu studii la Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, Stela Vesa, care a prins gustul artei din picturile pe mobilă ale tatălui său, s-a exersat în mai multe tehnici, de la grafică la tapiserie şi la sculptura policromă în lemn. „Izolarea în care crează o feresc pe Stela Vesa de jocurile facile, construindu-şi astfel o personalitate unică, un univers specific, cu totul particular în peisajul plastic. Asumându-şi experienţele esenţiale ale acestui secol, evoluând în spaţiul unui figurativism descompus în perspective cubiste, uneori grav, alteori într-o exuberanţă ludică, uneori realist, alteori fantastic, expressionist prin intensitatea tonului, universul său este coerent şi inconfundabil”, spune conf. dr. Nicolae Brânda, directorul Muzeului din Beiuş.
În opinia artistului new-york-ez, Tateo Nakajima, Stela Vesa crează „portrete care sunt în acelaşi timp fantastice şi elegante, surprinzându-şi subiectele în momente de meditaţie sau dialog intim”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!