Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a Grup D* art Escola Spania, membră a International Association of Art UNESCO, în aceste zile, Stela Vesa a fost invitată de către Galeria Gaudi din Madrid pentru a-și prezenta lucrările la Expoziția internațională de artă din Viena, eveniment aflat în plină desfășurare la fosta reşedinţă de vară a Habsburgilor, Schönnbrunn. Feria Internacional de Arte Contemporaneo Art Viena se bucură de un cadru fastuos dat de încăperile imperiale care mai păstrează ceva din urmele pașilor Mariei Tereza, a lui Franz Josef.
“Baricadele misterioase” din seria „Pătratul de Aur”, „Lecția de muzică”, „Salonul de biliard”, „Muza cu nuferi”, „Muza cu vioara” sunt lucrările cu care pictorul beiușean a ales să fie prezent la Art Viena 2022. „Am gândit prezența mea aici din perspectiva artistului care dorește ca tablourile sale să aduca un suflu ancestral al personajului uman încărcat cu sentimente de iubire de semeni și de sine. Am gândit pentru privitorii artei mele ca ei să simtă o detașare din tumultul fiecărei zile. Și să reușească să descifreze mesajul și simbolurile fiecărui tablou. Tablourile mele atrag mult privirea și gândurile interioare ale personajelor încărcate cu liniște interioară dar și cu energii pozitive care pot fi absorbite de sinele fiecăruia privitor”, a explicat artista.
Așa cum spunea criticul de artă Ramona Novicov “universul pictural al Stelei Vesa e prin excelenţă unul feminin, infuzat de muzicalitate asemeni unui plic cu ceai ce-şi eliberează aromele odată cu aburii fierbinţi ai apei”, fiind un univers fantastic patronat de Muze, plin de savori, cochetării, seducţii. Așa cum remarca criticul cu origini în Beiuș: “ flori, păsări, nori, perle, umbrele, claviaturi fantaste, flauturi fermecate, pălării invoalte, bijuterii, pisici, … şi câte şi mai câte alte piese întâlnim acolo, alese din năstruşnica recuzită a seducţiei feminine”. Oriunde a expus Stela Vesa, fie că a fost New York, Barcelona sau Madrid, Oradea, București sau Beiuș uzele pictorului au fost mereu prezente în lucrări.
Așa cum spune Ramona Novicov “se pare că nimic nu poate schimba expresia chipurilor şi graţia gesturilor « muzelor » Stelei Vesa – şi asta pentru că, printr-o alchimie proprie, ele au cristalizat în formule vizuale ce evoluează într-un spaţiu plastic numai al lor, ignorând cu desăvârşire timpul şi orice tulburare exterioară”.
Despre cum s-au născut Muzele Stelei Vesa ne-a vorbit chiar pictorul:” În tablourile mele eu consider că e și o putere ancestrală și puternică a personajului uman. Personajele mele vin în tablourile mele încărcate cu energii transmise ancestral din generație în generație ca o bulă nevăzută, dar care există. Din acest punct am pornit creând seria mare de aproape întotdeauna însoțite de simbolul perechii eterne care se conturează ferm sau mai visător.
De asemenea, pentru a concentra și mai puternic aceste trăiri spirituale, care ne-au fost și ne sunt transmise ancestral din generație în generație-am creeat seria de tablouri <Pătratul de Aur> într-un concept de împletire a petelor de culoare care se transfigurează și capătă un aspect de vitraliu care apoi se desface și din nou se recompune conferind tabloului o concentrare puternică spirituală și o credință puternică benefică, concentrată în reușita dorințelor noastre de izbândire în viață. Această serie este <Pătratul de Aur>. Sunt pe acest drum pe care îl voi continua.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!