În două săptămâni începe mutarea tuturor exponatelor din Palatul Baroc în noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor. De ani buni, acestea zac împachetate în Palatul Baroc. Muzeul Țării Crișurilor va trebui să mute peste 400.000 de obiecte de patrimoniu.
Transportul obiectelor de patrimoniu va costa 1,33 milioane de lei și va dura circa două luni și jumătate, estimează președintele Consiliului Județean, Pasztor Sandor. Acesta afirmă că valoarea este una mică față de cele vehiculate atunci când a devenit șef la Județ. „Undeva, în vară, avem obiectele mutate. Până atunci avem și mobilierul. Dăm viață zonei. Deschidem câte un etaj, facem expoziții temporare, dăm viață zonei”, promite Pasztor, care-și dorește o zonă pietonală de la Muzeu până la Grădina Zoologică. Desigur, în parteneriat cu Primăria.
Contractul a fost atribuit, prin negociere directă, companiei Trans Globus Art Service București. Conform celor spuse de directorul Muzeului, aceasta este singura firmă din România specializată în asemenea transporturi speciale. „Au efectuat servicii de transport la Muzeul Național de Istorie, la Muzeul Național Tg. Mureș, la Muzeul Național George Enescu, la Muzeul Național de Artă, la Timișoara”, le evidențiază activitatea același director. Inițial, Muzeul organizase două licitații, ambele eșuate, fie din cauza lipsei ofertelor, fie din cauza ofertelor neconforme. „Din punctul nostru de vedere, totul este sub control, a fost o comisie în care am discutat, chiar acum sunt în vizită în Muzeu reprezentanții companiei, ca să vadă ce probleme sunt și când începem mutatul. Sperăm că în 2-3 săptămâni vom începe mutatul”, precizează Chiriac.
Mașini blindate
Acest transport special presupune asigurarea obiectelor de patrimoniu și transportul lor sub pază. „Este nevoie de un parc auto specializat, chiar de mașini blindate. Noi am împachetat o bună parte, dar sunt obiecte, precum icoanele, care vor fi împachetate de ei”, detaliază Chiriac. Acesta mai dă exemplul bărcii monoxile de 11,5 metri lungime, descoperită în albia Crișului Alb, la Răpsig, în județul Arad. Această barcă e făcută dintr-o singură bucată, din trunchiul unui copac, și datează din secolul XI, când Crișurile erau navigabile. Un exemplar similar este expus la Muzeul Marinei din Constanța, iar celălalt este în custodia MTC. Acest exponat va avea nevoie de măsuri de siguranță și manevrare sporite, atunci când va fi mutat pe strada Armatei Române.
Au dezasamblat statuile din curtea Palatului Baroc
Între timp, statuile din curtea Palatului Baroc, reprezentând figuri istorice ale poporului român au fost dezasamblate și vor fi mutate în curtea noului sediu. Dacă nu cumva se vor rătăci prin vreun ștrand local – vezi cazul statuii lui Emanuil Gojdu, uitată la umbră de Primărie în șrandul Ioșia. Între timp, au început lucrările de reabilitare și la Palatul Baroc, ajuns într-o stare de degradare avansată, la exterior. Cum se lucrează la acoperișul palatului, era riscul ca statuile de lângă clădire să fie distruse…
Vor bilete pe preferințe
Vivariul de la Muzeu va fi deschis publicului într-o săptămână, estimează oficialii. După avizul de la DSV, se așteaptă și cel de la Mediu. Prețurile vor fi de 6 lei pentru adulți, respectiv 3 lei pentru copii.
Când Muzeul va fi mutat în întregime, vor fi configurate pachete de bilete, prefigurează Pasztor. „Vor fi bilete pentru întregul Muzeu, vor fi bilete pe secții, pe expoziții temporare. Vor fi bilete pentru circuitul muzeelor și bilete pentru familii. Toate aplicate pe puterea economică a orădenilor”, promit oamenii de la conducerea Județului și a Muzeului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!