Este prima dată, în Oradea, când un arbore de mari dimensiuni este mutat în loc să fie doborât pur și simplu. Totuși, nici această variantă nu oferă garanție de 100% că „pacienții” vor supraviețui.
Emil Bențan, adjunct în Direcția Tehnică din Primărie, spune că greutatea arborelui și a rădăcinii e undeva la 3 tone. În absența unui utilaj special pentru această procedură, mutarea se face cu o macara și cu o autospecială de la RER Vest. Cu câteva săptămâni înainte, arborii din fața Teatrului Regina Maria au trecut printr-o toaletare severă, în vederea mutării de acum.
[related-post post_id=”2020410″]
[related-post post_id=”2008239″]
„Mutarea primului arbore de tisa, din Piata Ferdinand, in parcul 1 Decembrie, arata cam asa. Daca am zis candva <masacru>, am gresit. Asta se numeste mutilare. Arborii orasului nostru sunt, aproape toti, niste mari mutilati. La fata locului, ca si cum nu i-ar fi ciopartit destul inainte, <marii specialisti> au mai sacrificat cateva crengi. Desigur, si astea <uscate>.
Nici ramurile ramase pe trunchi n-au scapat prea usor, au fost lovite cu toporul si cu cupa excavatorului. Arborii pareau ca nu vor sa intre in noua <locatie>. Locul ales pentru reimpamantenire e de-a dreptul discutabil. Nu pare sa aiba nici o noima. Intr-una din imagini se vede cat se poate de clar ce a mai ramas din radacini si ce s-a mai taiat.
Daca o astfel de <extractie> ar fi avut loc undeva in vest, se lasa cu scandal si cu demisii. <Profesionistii> nici macar n-au nimerit groapa! Dar, asta e! Mai incearca. Operatiunea continua. Dupa cum arata lucrurile, vazute la fata locului, tisele nu au nici o sansa. Ma gandesc c-ar fi fost mai cinstit sa le taie… Macar nu cheltuiau atata. Un singur lucru mai pot sa sper, ca toti <artizanii> acestei uriase si crude batai de joc dorm linistiti”, transmite președintele CRSE, Florin Budea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!