Kiss. Bolojan. Biro. Carp. Voloşeniuc. Capii administraţiei locale şi judeţene au apărut miercuri în faţa mass-media pentru a-şi expune încă o dată ideile şi măsurile pentru reorganizarea Sănătăţii bihorene. Şi nu numai pentru aceasta. Primarul Oradiei a ţinut să-i mulţumească în mai multe rândul ministrului Sanatatii, promovat în Capitală tocmai de Kiss Alexandru. Vorbim, desigur, despre Cseke Attia.
Fără sprijinul financiar al ministerului nu s-ar fi putut aduce aparatura medicinală şi nici nu s-ar fi putut trece la renovările care se derulează în continuare în spitalele din Oradea. A fost, totuşi, şi un mare absent: preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle. Vicepreşedintele Voloşeniuc a motivat absenţa acestuia printr-o delegaţie oficială la Bruxelles. Cu toate acestea, nu putem observa că atâta timp cât a fost Ţîrle în Oradea, Bolojan vorbea despre sistemul sanitar doar de unul singur, din Primărie.
Ieri, însă, cu preşedintele Ţîrle plecat, Bolojan a vorbit laolaltă cu vicepreşedinţii CJ Kiss şi Voloşeniuc. De asemenea, au fost de faţă directorii medical, respectiv economic ai Spitalului Judeţean, Emil Popovici-Muţ şi Călin Hozan. Managerul spitalului, Carmen Pantiş, a lipsit, însă. Nu e întâmplător, poate, faptul că aceasta e susţinută doar de Radu Ţîrle.
Cseke, esenţial
Primarul Ilie Bolojan a enumerat câteva direcţii pentru a crea în Oradea şi Bihor „un sistem sanitar modern, capabil să atingă în 5 – 10 ani standardele medii de performanţă ale ţărilor din UE”. Apoi, edilul-şef a făcut recenzia lucrărilor ce se desfăşoară în spitalele din Oradea. Apoi, Biro a ţinut să reliefeze diferenţele între finanţările primite de spitalele orădene în anii trecuţi şi cât s-a primit doar în 2010, până acum. Desigur, cifrele arătau o mult mai mare dărnicie a ministerului de dată recentă, de când ministru e bihoreanul Cseke Attila. De altfel, de păstrarea acestuia în funcţie se leagă toate speranţele administraţiei locale, pentru ca investiţiile preconizate pentru spitale să aibă în continuare un finanţator de nădejde la Bucureşti.
Bolojan şi Carp au vorbit şi despre secţia de Cardiologie – Angiografie, pentru care vor să mai aducă specialişti de la Timişoara, precum dr. Milovan Slovenski, Cluj sau de peste hotare. De altfel, această secţie a prins viaţă abia în acest an. Săptămâna trecută s-a consumat o premieră pentru medicina bihoreană, când medicul chirurg vascular Adrian Pop şi cardiologul Cristian Sabău i-au montat, cu succes, un stent unui pacient bihorean de 68 de ani, la artera care irigă piciorul drept.
CĂLIN CORPAŞ
Fundatie pentru medici motivati
Citiți principiile noastre de moderare aici!