La editura Humanitas a apărut anul acesta cartea „Murmur” scrisă de Mircea Pricăjan, redactorul-şef al revistei de cultură Familia. Volumul a apărut în colecţia Scriitori români contemporani.
Scriitorul spune că „Murmur” se dorea a fi o continuare tematică şi stilistică a povestirilor din volumul „Perseidele”.
„Recuperarea memoriei personale, mutarea ei în poveste pentru a o fixa, pentru a-i da coerenţă, un sens. După primele pagini am simţit însă că asta nu e de ajuns. Am scris acest roman între anii 2016-2020 şi am descoperit că înţelegerea prezentului este la fel de importantă pentru recuperarea memoriei cum e înţelegerea trecutului pentru dibuirea prezentului. România acelor ani, marcaţi de tragedia incendiului de la Colectiv, de sinistra Ordonanţă 13, de protestele care au urmat, culminând cu mitingul diasporei din 10 august, a pătruns inevitabil în cartea mea, împletindu-se cu primele mele intenţii, potenţându-le, ajutându-mă să descopăr coerenţa pe care doar o intuiam la început – ca un murmur care, pe măsură ce îl asculţi mai atent, se transformă în strigăt”, scrie Mircea Pricăjan despre noul volum.
„Nimic nu poate fi mai deformant, mai parazitar decât propria memorie”
„Romanul lui Mircea Pricăjan pune în discuție ideea memoriei înșelătoare, a amintirii care mistifică în aceeași măsură în care pare să și explice corespondențele dintre un trecut aluvionar și un prezent continuu și haotic. Prin rememorare, totul devine poveste, iar din acest murmur al unui timp uitat și retrăit cresc, pe nesimțite, destinele mărunte ale celor nu întotdeauna dispuși să accepte istoria mare, rostogolitoare, anihilantă”, scrie Dan-Liviu Boeriu.
„O dimensiune specifică întregii proze scrise de Mircea Pricăjan e vizibilă în Murmur: recuperarea unor spații ale purității, în încercarea de a conferi un minim contur preajmei, se transformă mereu într-o anxioasă melancolie. Aparenta inocență a amintirilor aduce cu sine barbarii aproape cristaline, memoria nemaireprezentând nici suport și nici refugiu. Cartea e o demonstrație că nimic nu poate fi mai deformant, mai parazitar decât propria memorie”, este şi nota de copertă scrisă de Miron Beteg.
Mircea Pricăjan a absolvit Facultatea de Litere din Oradea. A publicat romanele „În umbra deasă a realității” (Editura Universității din Oradea, 2002), „Calitatea luminii” (Polirom, 2016), „Pumn-de-Fier” (Polirom, 2018) și volumul de proză scurtă „Perseidele” (Charmides, 2019). A tradus din limba engleză peste 60 de volume. A îngrijit apariția mai multor reviste literare online, deopotrivă în română și engleză, iar în anul 2012 a fondat Revista de suspans. A editat două antologii tematice de proză scurtă. În intervalul 2003–2020 a fost redactor la revista de cultură Familia, iar în anul 2021 a devenit redactor-șef al aceleiași publicații.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!