Municipiul Oradea a fost desemnat ca fiind o comunitate sustenabilă, prin atribuirea diplomei European Energy Award, un instrument de certificare recunoscut de Uniunea Europeană care sprijină punerea în aplicare a „Planurilor de Acțiune privind Energia Durabilă”, solicitate semnatarilor Pactului Primarilor pentru climă și energie.
Oradea a primit un punctaj de 46,2% – cel mai bun obținut de un oraș din România, în urma evaluărilor de până acum. Odată cu decernarea acestei diplome, Oradea face parte din reţeaua European Energy Award.
Evaluarea performanței orașului din perspectiva gradului de atingere a indicatorilor de dezvoltare durabilă a fost realizată prin intermediul unei analize multicriteriale pe 7 domenii de eficiență energetică, totalizând 79 de indicatori specifice: dezvoltare și planificare spațială, clădiri municipale și facilități, aprovizionare și eliminare, mobilitate urbană, organizare instituțională, comunicare și cooperare și adaptare la schimbări climatice.
[eadvert]
„În perioada care a trecut, am avut parte de un audit din partea Romania Green Building Council (RoGBC), care să stabilească dacă îndeplinim criteriile și punctajul pentru a face parte din această rețea europeană de energie. În urma analizei și a auditului, municipiul Oradea a obținut un punctaj de 46,2%, care este cel mai bun punctaj obținut de un oraș din România, în acest moment. Mai sunt câteva orașe care au fost auditate, precum Turda, Deva, Sibiu, Iași, Cluj- Napoca, Alba-Iulia, Vama Buzăului și Brașov. Este important că orașul nostru a obținut cel mai mare punctaj, deoarece au fost mai multe criterii și indicatori pe baza cărora s-a întocmit acest punctaj. Asta înseamnă că ceea ce am făcut până acum în Oradea am făcut bine și că ceea ce vom face de acum înainte, cu sprijinul tuturor celor implicați, vom face și mai bine, pentru a încerca să atragem și mai multe fonduri europene, elvețiene, norvegiene, mai ales în domeniul energiei, care este un domeniu important pentru noi toți”, a tranmis primarul Florin Birta.
Mecanismul de funcționare a Programului ajută orașele din România să planifice și să ia măsuri pentru a îmbunătăți performanța lor durabilă și pentru a crește calitatea vieții locuitorilor acestora.
Conform procedurii elaborate de EEA, fiecărui indicator i se alocă un număr maxim de puncte potențiale, care pot fi ajustate în funcție de sfera de acțiune a administrației locale, care la rândul său este determinată de dimensiunea, structura și competențele acesteia. Procesul de evaluare EEA asigură că toate activitățile din fiecare dintre aceste domenii sunt determinate sistematic, evaluate, verificate continuu, coordonate și implementate cu precizie.
Evaluarea a fost efectuată de către Romania Green Building Council (RoGBC) – Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, care este o asociație non-profit, apolitică, formată din organizații active în toată țara, ce promovează responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică pe durata ciclului de viață a unei clădiri (de la faza de design, construcție până la operare și deconstruire).
Municipalitatea, prin atributele conferite de legislația specifică, are un rol cheie în planificarea dezvoltării durabile a comunității, în modernizarea serviciilor necesare cetățenilor și implicit în creșterea calității vieții în comunitate.
Printre obiectivele de dezvoltare durabilă ale Municipiului Oradea asumate în cadrul politicilor și documentelor strategice locale se găsesc și cele de integrare a resurselor de energie regenerabilă (geotermală și fotovoltaică) în mixul energetic local precum și măsuri și acțiuni de reducere a emisiilor de carbon.
„Auditul pe care l-am făcut în cadrul RoGBC nu este doar un simplu audit, acesta este de fapt o unealtă de management, o unealtă cu care noi putem lucra, pentru că evaluează, pornind de la eficiența energetică și sustenabilitate, impactează mai multe domenii pe care municipalitatea le oferă comunității locale, planificare urbană dar nu numai, și știm că orașele se vor confrunta de acum înainte de probleme complexe și va trebui să facă față unor provocări pe termen lung. Mai multe orașe din România au reușit să treacă prin acest proces de auditare – mai mult de atât, România este prima țară care a adaptat această unealtă de management și auditare, iar municipiul Oradea a fost auditat prima dată. După ce a primit diploma de Comunitate Sustenabilă, municipiul se alătură Organizației European Energy Award, devenind astfel membru al unei comunități de peste 1800 de autorități locale ce dețin acest titlu”, a declarat Giacomo Solari.
European Energy Award (EEA) sprijină guvernele locale în stabilirea abordărilor de planificare interdisciplinară și în implementarea măsurilor eficiente de politică energetică și climatică prin utilizarea rațională a energiei și utilizarea sporită a energiilor regenerabile.
Trimite articolul
XRomanian Green Building, premiaza Oradea ca fiind cel mai calificat, un oras care are 10 blocuri reabilitate, 10 green buildings, cartierele noi nu intre la socoteala pentru ca sunt cam peste tot la fel in tara. Este evident cum s-a acorda si acest premiu (sau recunoastere), pe sponsorizari/bani, asa cum sunt toate “award”-urile primite de Oradea. Praf in ochi pentru prostii fuduli, in loc sa fie preocupati intr-adevar de problemele curente si strategice ale orasului
-
A contat ca e cea mai scumpa gigacalorie, si prostimea accepta mizeria asta. Asta a contat. Maine va castiga OTL ca cel mai eficient, cu o jumate de ora timp de asteptare si 5 km/h viteza de deplasare
-
Sandu2100 nu are treabă cu OTL, ca are Lexus
-