Primăria anunță încheierea licitației pentru reabilitarea energetică a celor două mari spitale ale orașului – Municipalul și Județeanul. Contractele în valoare totală de peste 63 milioane lei fără TVA au fost atribuite către o asociere din care fac parte societăți din trustul Selina.
„Am finalizat procedura de licitație pentru achiziția publică a lucrărilor de reabilitare energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă și a Spitalului Clinic Municipal „Gavril Curteanu”. Sunt două proiecte importante pentru care am obţinut finanţare europeană, în total aproximativ 15 milioane de euro. După semnarea contractului, se va trece la execuția lucrărilor. Termenul este de 18 luni”, a transmis primarul Ilie Bolojan, într-o postare pe pagina sa de socializare.
Licitația s-a derulat pe două loturi, aferente celor două clădiri mamut din Rogerius respectiv de pe deal, asocierea din care mai fac parte Nord Conforest SA – asociat 1, Trameco SA – asociat 2 și Termoline SRL – asociat 3, a depus oferte pentru ambele.
„Valorea ofertată pentru Lotul I este de 30.323.373, 17 lei (fără TVA), iar pentru lotul II de 32.981.553, 73 lei (fără TVA). În continuare urmează să fie semnat contractul, după care se va trece la execuția lucrărilor”, transmite municipalitatea prin comunicat de presă.
Finanțarea lucrărilor se va face din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor.
Soluții de încălzire
Primarul s-a referit și la schimbarea soluțiilor de termoficare pentru acești mari consumatori, clienți ai CET-ului municipal, deocamdată: „Prin reabilitarea corpurilor principale ale acestor spitale avem în vedere minimizarea pierderilor energetice şi reducerea consumului de energie termică spre zero. Spitalul Municipal va fi încălzit într-o formă combinată, parțial cu apă geotermală și parțial cu pompe de căldură iar Spitalul Județean va trece pe pompe de căldură.
Sistemul de termoficare va rămâne în rezervă pentru eventualele avarii. În acest fel vor fi niște economii foarte mari la termoficare, ceea ce ne va permite să suplimentăm cheltuielile pentru medicamente sau pentru celelelte condiții care sunt necesare pentru un sistem de calitate”, a scris edilul.
La Municipal
La Municial se propune inclusiv înlocuirea bateriilor de lavoar existente cu baterii cu senzor pentru economisirea apei reci și calde menajere. Proiectul cu finanțare europeană conține și măsura schimbării WC-urilor existente cu unele cu rezervor încastrat cu clapetă duală. cu posibilitatea de a alege un mod economic. De asemenea, proiectul cere și schimbarea „urinalelor cu urinale cu senzor în vederea economisirii apei”.
În privința sistemului de alimentare cu energie electrică și iluminat, se vor înlocui tablourile existente cu echipamente noi performante și fiabile, în locul actualelor corpuri de iluminat se vor monta unele LED și protecția împotriva șocurilor electrice etc.
Pe acoperiș ar urma să fie montate sisteme de producție energie regenerabilă care conțin următoarele subansamble: sistem panouri fotovoltaice cu montare pe acoperiș de tip terasă pe corpul A, sistem integrat de stocare a energiei electrice suplimentare produse fotovoltaic, pe platforma betonată.
Proiectul conține și „înlocuire ascensoarelor nr. 1- 6”, cu unele performante din punct de vedere energetic. Clădirea ar urma să fie dotat cu o centrală care produse apă caldă, încălzire și răcire și ventilare.
La Judetean
Conform proiectului pentru reabilitarea energetică a corpurilor de clădire de la Spitalul Județean, se urmărește „reducerea consumului anual de energie primară cu 50% față de consumul inițial, dar și scăderea estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră la 25,86 kg/mp/an după implementarea măsurilor de eficiență energetică”.
„Investiția va cuprinde șase componente importante: reabilitarea termică a anvelopelor clădirilor; reabilitarea sistemului de instalații de încălzire și ventilație; reabilitarea sistemului de instalații sanitare; reabilitarea sistemului de alimentare cu energie electrică și iluminat; înlocuirea ascensorului nr. 1 amplasat în corpul C2 și utilizat pentru transportul hranei pacienților din spațiile de cazare; echiparea centralei termice cu echipamente specifice producerii apei calde, încălzirii/răcirii și ventilării”, după cum transmitea municipalitatea în 2018, când a avut loc semnarea contractului de finanțare.
Trimite articolul
XÎn castron au așezat bani. Foarte mulți bani.
-
S-a deschis uşa şi s-a fãcut curent.
Inseamna ca pompele de caldura sunt mai eficiente decat Cet-ul…
-
Cet-ul, gazul şi necazul.
-
ce bine ca pe unii ii obliga autoritatile locale sa fie racordati la CET …
pana si PMO renunta la “binefacerile termoficarii! Raman doar fraierii amarasteni condamnati la sistemul comunistoid perpetuat de un bolovan capos. Cand smecherii de la termoficare se vor retrage”strategic” din zonele ocupate de retele dar pe care nu se asigura ag. termic pentru locuitori iar retelele de gaz nu pot patrunde? Crerd ca astyepta deprecierea zonelor si achizitionarea imobilelor de catre dezvoltatori imobiliari “strategici” ! Umbla vorba prin targ ca o autorizatie de construire costa ceva bonus. ZONE CENTRALE ALE ORASULUI NU “BENEFICIAZA DE BINEFACERILE ” termoficarii dar nici retelele de gaz nu pot intra din cauza ezistentei in zona a unor retele primare. Concurenta dauneaza grav firmelor de stat bugetare si monopoliste. care sunt sumele cu care se wsponsorizeaza introducerea retelelor de caz asa cum se fac pe banii tuturor oradenilor cu retelele termoficarii!!!????
-
Oaia are lânã pânã la stânã.
Galben cu verde nu arata bine deloc. Va rog frumos schimbati culorile intr-o combinatie mai decenta, demna de un spital municipal! In cazul unui spital ar merge alb cu gri deschis. Este o combinatie eleganta, absolut acceptabila pentru un spital. In loc de a colora fiecare fereastra aleatoriu cu o nuanta extrema, ar fi mult mai potrivit un mod mai ordonat, vopsit in culori calme.
-
Suprascriu, stiţi vesta Poliţia? E foarte bine dacã albul este fluorescent.
Nu-i de vinã seceta ci cãldura, planeta.
6 comentarii, la o stire despre o investitie de 15 milioane de EURO in 2 spitale. Nimic de bine. Doar in RO