Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) trebuie să-i plătească firmei Alien Concept 30.000 de lei noi.Aceste despăgubiri au fost stabilite de Tribunalul Bihor, în urma unui proces intentat de firma lui Horea Vuşcan. Alien Concept şi-a căutat dreptatea în Justiţie, după ce AIO a refuzat să semneze contractul pentru zece parcometre în Oradea, cu panouri solare. În cele din urmă, acele parcometre, ca de altfel toate parcometrele din Oradea, au fost aduse toate de firma germană WSA Electronic.
Nu este prima decizie judecătorească care pune Primăria Oradea la plată. Recent, Gheorghe Seica a fost reinstalat şef la Evidenţa Persoanei, după ce fusese pus pe liber în septembrie 2010. Atunci, primarul Bolojan transforma direcţia în serviciu, iar Seica era înlocuit cu Cristian Popescu. Alţi doi angajaţi ai municipalităţii ce fuseseră concediaţi – juristul Teo Mara şi Valeria-Elena Macrea Valeria-Elena, de la ASCO – au trebuit reangajaţi recent, după ce, la rândul lor, au câştigat procesele cu Primăria! Municipalitatea trebuie să le achite acestora salariile retroactiv, pentru perioada în care nu au lucrat la Primărie. În total, 100.000 de lei noi! În acelaşi timp, însă, aceeaşi Primărie nu s-a îngrijit să încaseze garanţia ce i se cuvenea, de 500.000 de euro, la care se angajase investitorul italian pentru podul „Macio”, nefinalizat, din Dragoş Vodă.
AIO pierde procesul cu Vuşcan
După ce în 2011 anunţa că nu va mai face afaceri cu Primăria Oradea, Horea Vuşcan se poate lăuda, de-acum, cu un proces câştigat în faţa municipalităţii pe care o huleşte de câţiva ani încoace. Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) a pierdut un proces în instanţă cu Alien Concept, firma orădeană controlată de Vuşcan. Această firmă a acţionat în judecată AIO după ce, în ciuda faptului că a câştigat o licitaţie organizată de municipalitate în 2009, pentru zece parcometre, AIO a refuzat în trei rânduri să-i atribuie contractul. Licitaţia a fost una cu cântec şi s-a încheiat în coadă de peşte. Într-un final, obligată fiind de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) să accepte Alien Concept ca şi câştigător al licitaţiei şi să semneze contractul cu firma lui Vuşcan la începutul lui 2010, AIO a spus din nou „pas”, motivând că nu mai sunt bani în buget pentru această achiziţie, evaluată la 50.000 euro. Acum, către AIO trebuie să achite către Alien 27.164 lei – valoarea prejudiciului şi 2.970 lei – cheltuieli de judecată.
Dispoziţii legale încălcate
În justificarea deciziei sale, instanţa a reţinut că „în speţă au avut loc mai multe încălcări ale procedurii de achiziţie publică” şi că „din înscrisurile depuse la dosar rezultă o atitudine culpabilă a pârâtului (AIO – n.r.) în desfăşurarea procedurii de achiziţie publică, actele emise fiind în mod repetat anulate de către CNSC”. De asemenea, „nefinalizarea procedurii este rezultatul comportamentului nediligent al pârâtului care a încălcat dispoziţiile legale în mai multe rânduri şi a tergiversat astfel finalizarea procedurii de achizţie publică”, arată instanţa.
Schematic, iată filmul evenimentelor: în 2009 AIO lansa procedura de achiziţie publică pentru cele zece parcometre cu panouri solare, însă tot AIO anula apoi cererea de ofertă. Ofertantul Alien Concept reclama la CNSC acţiunea AIO, clamând cheltuieli realizate de întocmirea ofertei. CNSC a impus beneficiarului reluarea achiziţiei, iar Alien Concept câştiga contractul. Celălalt ofertant, firma germană WSA Electronic contesta, la rându-i, iar CNSC decidea reevaluarea ofertei câştigătoare. Ulterior, în baza deciziei CNSC, AIO îi comunica firmei lui Vuşcan că oferta sa a fost respinsă ca neconformă şi inacceptabilă! Era rândul firmei Alien să conteste şi să i se admită contestaţia, CNSC cerând continuarea procedurii! Se trecuse, între timp, în anul 2010, îndeajuns pentru ca AIO să refuze încheirea unui contract cu Alien, comunicându-i acestei societăţi faptul că nu mai are bani prevăzuţi în buget, deoarece banii pe 2009 s-au pierdut, iar bugetul pe 2010 nu era încă aprobat.
Vuşcan: Să plătească funcţionarii
În cele din urmă, firma germană WSA Electronic a fost cea care a fost însărcinată să aducă cele zece parcometre. De altfel, WSA a adus toate cele 157 de parcometre existente azi în Oradea. Singura licitaţie la care germanii de la WSA au avut concurent a fost cea pentru cele zece parcometre, la care s-a înscris şi Alien Concept. Vuşcan cere acum primarului Bolojan să intervină şi să-i tragă la răspundere pe funcţionarii AIO. „Nu este corect ca orădenii să plătească pentru greşelile sau interesele funcţionarilor”, susţine proprietarul Alien Concept. Cristian Beltechi, directorul general AIO, susţinea ieri că nu ştie de procesul pierdut cu Alien. Astfel, Beltechi nu ne-a putut furniza o poziţie. Şefa Serviciului Juridic din Primărie, Eugenia Borbei, nu a putut fi contactată.
Fără PIN, deci vulnerabile?!
Horea Vuşcan trage un semnal de alarmă şi asupra sistemului de citire a cardurilor bancare cu care sunt dotate parcometrele din Oradea, realizat în colaborare cu WSA şi Banca Transilvania. Sistem care nu necesită codul PIN. Businessman-ul Vuşcan Jr. susţine faptul că acest sistem nu este omolgat şi, astfel, banii contribuabililor ar fi expuşi în faţa hackerilor. Proprietarul Alien Concept susţine că, din ştiinţa sa, nu există omologare în România din partea Mastercard şi Visa pentru asemenea sisteme de criptare a datelor, ce nu necesită tastarea codului PIN al cardului. Vuşcan spune că AIO a cerut în mod expres un asemenea sistem fără PIN, pentru ca acel caiet de sarcini să se plieze pe oferta WSA, şi că acesta este motivul pentru care alte firme de pe piaţa de profil au preferat să nu se prezinte la licitaţiile pentru parcometre, din Oradea.
Contactat de Jb, şeful Serviciului Parcări, Ion Şimon, susţine că sistemul este omologat, fiind gestionat de Banca Transilvania. „Toată baza de date este la bancă şi plăţile se fac prin bancă”, transmite Ion Şimon, care, altfel, este nemulţumit de felul în care AIO este apărată în Justiţie de Serviciul Juridic al Primăriei. În acest context, Şimon a amintit de un alt proces pierdut de municipalitate, cel în faţa avocatei Florina Căpuş, prin care instanţa a decis că blocarea roţilor de către hingherii auto este ilegală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!