ANGAJĂRI. România încearcă să rezolve criza forței de muncă prin aducerea de muncitori străini. Pentru anul 2021,Guvernul vrea să aprobe un contingent de 30.000 de lucrători străini nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România.
În anul 2020, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări, numărul avizelor de angajare/detașare emise pentru angajarea/detașarea cetățenilor străini în perioada 01.01 – 06.10.2020 a fost de 17.578, cu 5.948 mai puține decât în perioada 01.01 – 30.10.2019, când numărul avizelor de angajare/detașare emise pentru angajarea/detașarea cetățenilor străini a fost de 23.526. Asta și din cauza pandemiei de Covid-19. Pentru anul viitor se preconizează o revenire a economiei, în aceste condiții fiind nevoie și de un număr mai mare de angajați.
[eadvert]
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) elaborează, anual, o analiză privind domeniile deficitare de forță de muncă din România și a ocupațiilor/meseriilor pentru care angajatorii declară locuri de muncă vacante, cu precădere în mod repetat. ANOFM poate stabili nevoia de forță de muncă în anumite domenii de activitate și pentru anumite meserii pe baza situației locurilor de muncă vacante declarate de angajatori.
O dimensiune mai exactă a nevoii de forță de muncă din economie este dată de indicatorul „locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de angajatori”, din cauza faptului că aceste locuri de muncă nu pot fi ocupate. Motivele sunt diverse: forța de muncă necorespunzătoare, din punct de vedere al așteptărilor angajatorilor, la nivel local, calificări sau competențe neconforme cu caracteristicile locurilor de muncă, locurile de muncă nu sunt dorite de persoanele în căutarea unui loc de muncă nefiind în concordanță cu așteptările persoanelor în căutare de loc de muncă (ex: condiții de muncă precare, nesatisfăcătoare, distanța mare față de domiciliu etc).
În perioada ianuarie-august 2020, numărul total de locuri de muncă vacante era de 267.106 (în scădere cu 20,9% față de perioada similară din anul 2019, când numărul locurilor de muncă vacante declarate de angajatori era de 337.232). Din totalul locurilor de muncă vacante, înregistrate în bazele de date ale ANOFM, în perioada ianuarie-august 2020 și puse la dispoziția persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, 54.408 au fost locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa. În primele 8 luni ale anului 2020, media numărului de locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa a fost de 6.801, reprezentând 56,09% din totalul locurilor de muncă vacante, scăzând cu 43,91% față de aceeași perioadă a anului 2019.
În perioada ianuarie – august 2020, 4.135 firme au solicitat eliberarea de adeverințe pentru 49.200 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, când 4.705 de firme au solicitat eliberarea de adeverințe și s-au eliberat adeverințe pentru 57.046 de locuri vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă.
În Bihor
Potrivit datelor furnizate de directorul executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba, în perioada 01.01 – 01.11.2020, 191 de angajatori din Bihor au solicitat 843 de adeverințe pentru angajarea de muncitori străini din țările non-UE. Țările de proveniență a acestora sunt: Bangladesh, Sri Lanka, Turcia, Taiwan, China, Republica Moldova.
Majoritatea meseriilor pentru care au fost solicitate adeverințe de angajare pentru muncitorii străini au fost muncile necalificate: femei de serviciu – 167, muncitori necalificați la demolare – 82, muncitori necalificați asamblare piese – 51, muncitori necalificați la drumuri – 48, muncitori necalificați la construcții – 25, ambalatori manual – 23, muncitori necalificați în metalurgie – 17, agenți de curățenie clădiri și mijloace de transport – 10, muncitori necalificați în agricultură – 10.
Au fost însă și posturi sau meserii pentru care erau necesare calificări sau studii superioare: brutari, zidari, fierari-betoniști, dulgheri, zugravi, casieri, șoferi, excavatoriști, tâmplari, electricieni, lăcătuși, sudori, manageri marketing, ingineri tricotaje, reprezentant comercial, tehnician lansare producție, inginer căi ferate, etc.
Numărul companiilor din Bihor care au solicitat muncitori străini a crescut de la an la an. De la 49 de companii (313 muncitori străini) în 2018, la 162 de companii (908 muncitori străini) în 2019, până la 191 de angajatori (843 de muncitori străini) în primele zece luni din 2020.
Totuși, mâna de forță străină este o soluție doar pe o perioadă scurtă și medie, sunt de părere atât angajatorii, cât și oficialii.
„Angajații străini din țările non UE sunt o soluție doar pe o perioadă scurtă și medie. Ei acoperă doar anumite sectoare ale economiei și doar la un anumit nivel: operatori producție, construcții. Câțiva pot fi folosiți și în domenii specifice. Unii sunt veniți în România pentru a îndeplini anumite funcții de conducere pentru multinaționale”, a declarat Békési Csaba.
Acesta este de părere că noi trebuie să ne axăm pe valoare adăugată și să furnizăm specialişti cu înaltă calificare, având în vedere că în Oradea există patru universităţi care pot să creeze astfel de specialişti.
Exemplu pozitiv
Unul dintre exemplele de angajare a muncitorilor străini din afara UE este dat de Valtryp Oradea, companie care produce de volane pentru mașini de lux. În prima parte a lunii iulie 2020, Vasile Valeriu Trip, administratorul firmei, a fost contactat de către Crucea Roșie Focșani, fiind întrebat dacă nu ar avea loc de muncă pentru mai mulți muncitori străini, proveniți de la o firmă care a dat faliment. „Atunci am angajat 11 muncitori din Sri Lanka. Sunt foarte mulțumit de ei. S-au adaptat foarte repede”, a precizat Vasile Valeriu Trip.
Întrebat ce părere are despre muncitorii români, patronul Valtryp a subliniat că prima întrebare a acestora este despre salariu, înainte de a întreba ce au de făcut. „Angajez și români cu brațele deschise, angajez și străini. Mâine aș putea să angajez 150 de persoane, pentru că avem comenzi sigure pe care trebuie să le onorăm”, a explicat Vasile Valeriu Trip.
Acesta este de părere că muncitorii străini pot fi o rezolvare a crizei forței de muncă din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!