Pásztor Sándor a discutat în cadrul unei conferințe de presă despre întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții administrației regiunii Tirolul de Sud/Trento și despre protocolul de învățământ dual pe care Consiliul Județean l-a semnat cu nemții de la INGO Diplomaten International.
Luate în ordine cronologică, mai întâi a fost prezentat protocolul de cooperare în dezvoltarea învățământului dual în județul Bihor semnat, pe 30 martie, de Pásztor Sándor cu Andreas Hart.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Bihor, acest tip de parteneriat este unul în premieră pentru România și se concentrează pe funcționarea parcurilor industriale prin metode moderne și inovative:
„Am fost într-o zonă de laboratoare unde ei au aceste instruiri, sunt foarte dezvoltați pentru că au reușit să creeze sisteme virtuale. Sunt convins că ne trebuie foarte mult timp până să ajungem la acest nivel , însă se poate scurta dacă partea germană ne ajută. Promisiunea lor este că ne ajută, am vorbit deja cu 3 echipe care ar veni. Acestora le convine oferta noastră de greenfield, pentru că suntem foarte ieftini la metru pătrat de teren, aducem utilitățile la zona pe care o oferim și ne agățăm de problematica specialistului”.
Sistem asemănător cu cel al Brașovului
Pornind de la promovarea Bihorului pentru a atrage investitori străini, președintele Pásztor dezvăluia în cadrul conferinței de joi că este mândru de posibilitățile infrastructurale care există în parcurile industriale pe care Consiliul Judeţean le plănuieşte la Tileagd, Săcueni şi Beiuș. Cu toate acestea, Pásztor evaluează ca primă barieră în calea investitorilor faptul că în Bihor nu există o formare profesională:
„Este logic că încercăm să pornim parcuri industriale și prin ele posibilitatea de a atrage investitori în acestea. După studiile noastre și după tot ce s-a scris și studiat până acum se relevă următoarele lucruri de care suferă și Oradea: acele licențe de transport, dacă observăm avem o distanță din ce în ce mai mare când aducem muncitori în parcul industrial Oradea, dar și necalificarea sau incalificarea forței de muncă. Prima întrebare a posibililor investitori străini este legată de calificarea forței de muncă”.
Pentru a ajunge la această structură a învățământului dual, CJ Bihor a studiat și a semnat deja un protocol de colaborare cu Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov, ce va putea fi pus în aplicare dacă cele trei parcuri industriale de pe hârtie vor şi prinde viaţă.
În momentul de față se lucrează în paralel la partea metodologică și juridică a sistemului dual în Romania, care va asigura apariția a noi locuri de muncă, dar și menținerea celor existente integrate în proiectul denumit I2P (Parcuri Industriale Integrate).
Consiliul Județean Bihor urmărește prin acest act să formeze, printr-un concept german, tineri în sistem de educație dual pentru domeniul tehnic.
Bihorul prezentat la Milano
Revenit din turneul de promovare a Bihorului pe meleaguri italiene, președintele CJB a dezvăluit că datorită turismului, a mânei ieftine de lucru, a infrastructurii, a posibilității de dezvoltare de parteneriate în sistemul universitar, dar si datorită cursei Ryanair – Milano Bergamo – Oradea, Bihorul devine și mai interesant pentru potențialii investitori italieni care, în decurs de câteva luni, vor face o analiză, la fața locului, a posibilităților de colaborare.
Pentru această promovare la Milano, aleșii județeni au scos, estimativ, câteva mii de euro din visteria Primăriei și a Consiliului Județean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!