Munca la negru este sancţionată în permanenţă de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor. Potrivit lui Nicolae Hoduţ, inspectorul şef al instituţiei, în trimestrul întâi din acest an au fost controlate 1.729 de unităţi: 1.321 pe linia relaţiilor de muncă şi 408 pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă. „Dintre angajatorii controlaţi în domeniul relaţiilor de muncă, 16,28% foloseau munca fără forme legale de angajare. 1,42% dintre angajaţii acestor firme munceau la negru. Mai mult, au fost depistate trei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani care munceau fără forme de angajare”, a subliniat Nicolae Hoduţ.
În primele trei luni din acest an au fost aplicate 1.640 de sancţiuni contravenţionale, 506 dintre acestea fiind amenzi. Cele mai multe amenzi au fost aplicate în domeniul relaţiilor de munca – 387, iar restul de 119 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
„Valoarea amenzilor aplicate în primul trimestru se ridică la peste 2,9 milioane de lei”, a precizat inspectorul şef al ITM Bihor.
„O zi pe săptămână”
În cadrul Campaniei naţionale „O zi pe săptămână” în domeniul relaţiilor de munca, în luna martie 2011 au fost controlaţi un număr de 239 de angajatori. Au fost sancţionaţi 124 de angajatori, fiind aplicate 178 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 330.500 de lei. „Au fost identificaţi 44 de angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate 124 de persoane care munceau la negru. În acest sens au fost aplicate 43 de amenzi în valoare totală de 287.000 de lei”, a declarat Nicolae Hoduţ.
Dintre deficienţele constatate amintim: neîncheierea contractelor individuale de munca, netransmiterea REVISAL, neîntocmirea corespunzătoare a foilor colective de prezenţă, nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal şi la munca suplimentară, neîntocmirea fişei postului, neplanificarea concediilor de odihnă, neachitarea drepturilor salariale, etc.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!