Domeniul construcțiilor este unul care nu a avut de suferit din cauza pandemiei. În ultima vreme s-a construit și se construiește tot mai mult. Cum era și de așteptat, a luat amploare și munca fără forme legale de angajare. Pe de altă parte, Inspecția Muncii este cu ochii pe acest sector.
[eadvert]
„Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecinţelor sociale şi economice grave pe care le produce. Aceasta are efecte negative pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen lung, atât pentru individ, cât şi pentru societate, precum şi pentru bugetul de stat, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor sociale şi a impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială”, a declarat Marius Rotar, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor.
Controale
Potrivit ITM Bihor, în perioada 13.09.2021-20.09.2021 s-a desfășurat Campania națională în domeniul construcțiilor pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată. În cadrul acestei campanii au fost efectuate 19 acțiuni de control fiind identificate 54 de persoane prestând activitate nedeclarată. Au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale în valoare totală de 660.000 de lei.
Reprezentanții ITM Bihor spun că numărul acțiunilor de control și a persoanelor identificate ca prestând activitate nedeclarată reflectă preocuparea Inspecției Muncii și implicit a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor pentru eradicarea acestor cazuri, campaniile pe diferite domenii de activitate fiind doar o componentă a acțiunilor de control zilnice care vizează depistarea cazurilor de nerespectare a legislației muncii în domeniile de competență.
„Cu titlu de exemplu, în săptămâna 13.09.2021-17.09.2021, în paralel cu acțiunile de control din cadrul Campaniei naționale în domeniul construcțiilor au fost efectuate un număr de 14 de controale în urma cărora au fost aplicate 45 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 23 000 lei, pentru săvârșirea altor fapte contravenționale decât munca nedeclarată”, a precizat inspectorul șef al ITM Bihor
Marius Rotar a adăugat că măsurile dispuse de inspectorii de muncă au ca și consecință încheierea contractelor individuale de muncă și implicit plata contribuțiilor aferente acestora către bugetul de stat, conferind astfel protecție socială celor care desfășoară munca în condiții legale.
Trimite articolul
XLa ce preturi sunt acum in constructii,
mapopera mai ca depaseste pretul materialelor,
pret care e exagerat de mare, va mirati ca unii apeleaza la acest tip de munca?