Centrul Oradiei s-a umplut vineri după amiază de muzică și culoare. 330 de copii au luat parte la parada portului popular, organizată în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou ,,Asta-i datina străveche”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea și a adunat în urbea de pe Crișul Repede copii și tineri din județele Timiș, Hunedoara, Cluj, Maramureș, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Bihor și Ungaria.
Alaiul a pornit de la Casa de Cultură a Sindicatelor pe Podul Intelectualilor spre Prefectura Bihor, unde mulțimea de colindători s-a oprit pentru a vesti nașterea Mântuitorului,și a continuat pe strada Republicii – pietonal spre Primăria Oradea și Biserica cu Lună. În ambele locuri, invitații la ,,Asta-i datina străveche” au poposit pentru a-și prezenta colindele și obiceiurile din zonele din care provin.
Festivalul a continuat apoi pe scena Teatrului „Regina Maria” cu un spectacol – concurs, apreciat de un juriu format din specialiști și condus de prințesa naiului, Oana Lianu. Festivalul s-a încheiat a doua zi, după micul dejun, cu un scurt tur turistic prin Oradea și împrejurimi.
Respect pentru tradiție
Prin acest eveniment, Pro Bambini și dorește să pună Oradea și județul nostru pe harta zonelor unde încă se mai păstrează vii și nealterate tradițiile și obiceiurile străbune specifice acestei perioade a anului.
Manifestarea s-a realizat cu sprijinul Restaurantului „Butoiul de Aur”, firmelor Benvenuti, Constructorul Sălard, Selgros Cah &Carry, Oramar, Duran’s, Dorbob, Queen’s Music Pub, Leon, Tipografia Treira, Brutăria Popa, Restaurant Ciuperca Oradea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Teatrul „Regina Maria”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
,,Evenimetul a avut ca scop formarea și dezvoltarea dragostei pentru patrimoniul folcloric în rândul tinerilor și al adulților de diferite etnii: română, maghiară, sârbă. Organizarea unui festival-concurs, care are ca scop promovarea şi conservarea tradiţiilor şi care reuneşte grupuri din mai multe judeţe şi din afara ţării, este justificată prin contribuţia evenimentului la viaţa culturală a judeţului, cât pentru că promovează un spirit competitiv în rândul copiilor, dar şi o cooperare între copii din mai multe judeţe”, spun reprezentanții Asociației Pro Bambini.
Citiți principiile noastre de moderare aici!