În contextul incendiului cu zeci de morţi şi peste 100 de răniţi din clubul bucureşean Colectiv, disputele au ajuns în faza delimitării unei culpe. Sabia judecăţii pendulează deasupra primăriei şi a Pompierilor, cu argumente pentru executarea fiecăreia dintre acestea.
Primarul Ilie Bolojan a ieşit, ieri, într-o conferinţă de presă pe acest subiect şi a apreciat că stabilirea unei răspunderi clare într-o situaţie de acest gen este cvasi-imposibilă pentru că legea nu e clară.
„În momentul de faţă există domenii administrative importante care sunt prost gestionate în România. Proasta gestionare e legată de faptul că într-o anumită problemă există mai mulţi responsabili. Efectul e că nimeni nu îşi asumă nimeni răspunderea”, a zis acesta, insitând că nu se vrea un apărător al primarului UNPR Piedone, de la Sectorul 4.
În Oradea, un control al ISU a arătat că cinci localuri din Oradea nu au autorizaţie din partea Inspectoratului. Numele acestora este protejat de controlor sub motivul confidenţialităţii. Ele sunt, şi azi, deschise publicului consumator, care habar n-are ce riscă de dragul unei cafele, de exemplu.
„Cum pe problemele de mediu există un responsabil aşa şi pe incendii, responsabil este a ISU, care are dreptul şi răspunderea de a autoriza şi de a controla”, spune Bolojan. Acesta insistă că legătura dintre primărie şi ISU nu funcţionează în sensul comunicării rezultatelor controalelor tematice pe apărarea contra incendiilor. „Dacă ISU a constatat ieri, acum cinci luni, acum şapte luni, că nişte locaţii nu au autorizaţie, au sesizat ei Primăria şi primarul nu a făcut o procedură de suspendare în 48 de ore? Nu e treaba noastră să ştim asta, e treaba lor, ei au această competenţă”, insistă Bolojan, pasând răspunderea controlului şi a comunicării spre Pompieri. Primarul a salutat iniţiativa ordonanţei de urgenţă care va da ISU dreptul de a închide firmele care nu se conformează legislaţiei de apărare contra incendiilor: „pentru fiecare problemă ar trebui să fie un responsabil fără echivoc. E nevoie de modificarea legislaţiei care să reglemneteze responsabilităţi clare cu unic responsabil pentru probleme de incendii”.
Cu răspundere limitată
Folosind prilejul criticii la adresa instituţiilor statului, Bolojan susţine că este o practică generalizată de neasumare a eşecurilor sau a inactivităţii. „Când trebuie să anunţăm că se reabilitează drumul Oradea – Beiuş se găsesc doi sau trei care să anunţe. Când trebuie să răspundem pentru că nu se face nimic, nu veţi găsi niciun responsabil”, a spus primarul, cu săgeată spre mai marii judeţului. Şi-a zis părarea şi despre inspecţiile pe sănătate publică: „Nivelul de zgomot ţine de sănătate publică şi depăşirea limitei normale de zgomot se face doar cu sonometrul pe care îl are doar DSP. Trebuie întrebaţi, în 20 de ani câte fabrici sau cluburi au închis din cauza depăşirii nivelului de zgomot. Ca să măsori nivelul de zgomot trebuie să meargă şi cineva de la Poliţia Locală şi, o bună perioadă de timp, când ajungeam acolo, se afla dinainte că vom ieşi şi era linişte. Nu ştiu cum dar cu mai mulţi responsabili, cumva transpira”.
„Serviciile decontrante ale Guvernului nu îşi fac treaba, nu îşi asumă nimic”, e concluzia lui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!