Poliţiştii atenţionează că şoferii tineri, până în 30 de ani, sunt cei mai periculoşi pe şosele şi mai expuşi a deveni victime. „Şi asta din cauza exuberanţei tinereşti şi a lipsei de experienţă”, spune comisarul-şef Dorin Sava, şeful Poliţiei Rutiere Bihor, care explică faptul că în primii ani de şoferie, tinerii nu prea ştiu să stăpânească maşina foarte bine. „De la 100.000 – 200.000 kilometri parcurşi poţi spune că ai experienţa necesară pentru ca să te poţi feri de nenorociri, dar mai ales pentru ca să poţi anticipa şi acţiona la timp pentru evitarea anumitor posibile evenimente rutiere”.
Influenţă şi pedeapsă
Sava spune că pentru a domoli şoferii tineri care apasă mult pedala de acceleraţie, care trec pe roşu, nu ţin cont de pietoni şi consumă alcool înainte să conducă e importantă educaţia rutieră şi măsura coercitivă. Sava susţine că părinţii au în continuare influenţă asupra copiilor deveniţi adulţi şi şoferi şi pot să îi mai înfrâneze, iar la liceu este importantă munca educativă pentru ca tinerii să conştientizeze riscurile de accidente încă înainte să aibă scuter, motociclete, maşini şi carnet de condus. Măsura coercitivă e şi ea cu impact la tinerii prea exuberanţi, chiar dacă pe moment, aceştia sunt tentaţi să negocieze cu poliţiştii sau să nege că au greşit: „Mulţi tineri prinşi că trec cu maşina pe roşu ne întreabă de ce îi amendăm că nu era nimeni pe trecere şi nu a comis nicio infracţiune rutieră. Tocmai de aceea îi amendăm pentru ca altădată să îşi amintească şi să nu mai repete greşeala fiindcă se poate întâmpla o tragedie”.
Date
Potrivit unor date centralizate la nivel de ţară, valabile şi la nivelul judeţului nostru, tinerii între 21 şi 30 de ani sunt cei ce riscă cel mai mult să accidenteze sau să devină victime, în primele patru luni din acest an, 750 de şoferi cu vârsta menţionată mai sus au fost amendaţi că au trecut pe roşu cu maşina, 852 au fost arşi la buzunare fiindcă nu au dat prioritate de trecere pietonilor şi 1.257 au fost sancţionaţi fiindcă şi-au uitat piciorul de pedala de acceleraţie.
După tineri, şoferii pensionari sunt a doua categorie periculoasă pe şosele, ei fiind sancţionaţi mai mult pentru viteză şi neacordare de prioritate.
Comisarul-şef Sava precizează că şi impactul mediei este mare în rândul tinerilor nesăbuiţi întrucât prin imaginile şi video-urile cu maşini făcute praf, urme de sânge pe şosele şi victime decedate, unii dintre şoferi renunţă apoi la viteză şi indisciplină atunci când sunt cu vehiculele în trafic.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!