La nivelul anilor 2004 – 2007, zonele vulnerabile la poluarea cu nitraţi reprezentau perimetrele a 251 de localităţi din 34 de judeţe şi 10 bazine hidrografice. Rezultatele obţinute în perioada 2004-2007, precum şi necesitatea redelimitării zonelor vulnerabile au impus extinderea suprafaţelor zonelor declarate ca vulnerabile, incluzând şi zonele potenţial vulnerabile, de la 8,20% la 58 %, din suprafaţa ţării.
Sancţiuni
„Pentru implementarea Directivei privind protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi (azotaţi) proveniţi din surse agricole, Direcţia Apelor Crişuri are ca atribuţii monitorizarea calităţii apelor subterane şi de suprafaţă pentru identificarea şi cadastrarea apelor afectate de poluarea cu nitraţi sau susceptibile de a fi expuse unei astfel de poluări, în scopul stabilirii sau revizuirii zonelor vulnerabile la poluarea cu nitraţi din surse agricole. În acest sens, se realizează supravegherea concentraţiilor de nitraţi din apele de suprafaţă şi subterane în secţiunile de control şi verificarea stării de eutrofizare a apelor”, a precizat directorul DA Crişuri, Dorel Dume.
Ultimul Raport către Comisia Europeană are la bază analizele efectuate de Administraţia Naţională „Apele Române” pentru un număr de 1.301 secţiuni pentru apele de suprafaţă şi pentru un număr de 1.373 puncte de monitorizare în cazul apelor subterane, în perioada 2004 – 2007.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!