Melomanii orădeni vor avea parte de o seară magică alături de membrii orchestrei Filarmonicii din Oradea şi de cei doi invitaţi: dirijorul Leonard Boga şi clarinetistul Klenyan Csaba. În programul concertului din această seară sunt propuse spre audiere trei compoziţii de o mare frumuseţe. Concertul va fi deschis cu uvertura „Don Giovanni” a lui W. A. Mozart şi va continua cu Concertul pentru clarinet şi orchestră în La major, K. 622, a aceluiaşi compozitor. Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60 a lui L. v. Beethoven va încheia programul de joi al Filarmonicii.
Mozart a compus 22 de opere, Don Giovanni fiind printre ultimele patru compoziții destinate scenei. Lucrarea a fost comandată de trupa de operă italiană din Praga, în urma succesului operei precedente, Nunta lui Figaro. Ca în majoritatea cazurilor, Mozart a compus uvertura abia în ajunul premierei. „Concertul pentru clarinet și orchestră în La major, K.622” de Wolfgang Amadeus Mozart, o lucrare terminată cu două luni înainte de moartea autorului, a fost dedicată unui vestit clarinetist al vremii, Anton Stadler.
Simfoniile cu număr par aparţinând marelui clasic vienez, Beethoven, reprezintă faţa luminoasă, însorită a creaţiei sale orchestrale. La fel este şi în cazul simfoniei a IV-a, compusă în 1806, caracterizată de o inventivitate şi prospeţime aparte.
„Deşi aparţin aceleaşi perioade istorice, stilul pe care îl abordează cei doi compozitori este diferit. Dacă muzica lui Mozart este melodioasă, a oamenilor din înalta societate, compoziţiile lui Beethoven sunt mai dramatice, scrise în perioada Revoluţiei franceze. Totuşi, «Simfonia a IV-a în Si bemol major» face parte din simfoniile mai puţin dramatice, dar pune probleme tehnice”, a spus tânărul dirijor Leonard Boga.
Invitaţi
Cel care va asigura conducerea muzicală a concertului – Leonard Boga, este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
L-a avut ca maestru îndrumător principal pe Horia Andreescu, însă s-a perfecţionat prin întâlniri profesionale şi cu alţi artişti ai baghetei de o valoare deosebită, precum Cristian Mandeal sau Camil Marinescu. Invitat de mai multe orchestre din ţară, printre care şi Filarmonica G. Enescu, Leonard Boga a avut ocazia să concerteze cu mare succes alături de solişti de renume. În 2011 a beneficiat de o bursă de studii la Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, fiind asistent al dirijorilor John Storgards (dirijor al Filarmonicii din Helsinki şi al Orchestrei BBC) şi Paavo Järvi (dirijor al Deutsche Kammerphilharmonie Bremen şi Orchestre de Paris). Între 2009-2013, Leonard Boga a fost profesor la clasa de operă a UNMB și profesor de analiza partiturilor dirijorale, la clasa de dirijat din cadrul aceleași universități.
Solistul invitat Klenyán Csaba s-a născut în anul 1969 în Vác. A studiat cu Szabó Ede, Maczák János, Miháltz Gábor, Balogh József şi Kovács Béla. Repertoriul său cuprinde multe opusuri clasice, dar pune accent şi pe interpretarea muzicii contemporane. Numeroşi compozitori de astăzi i-au dedicat lui compoziţiile (Eötvös Péter, Serei Zsolt, Sári József, Kedves Csanád, Zarándy Ákos, Csapó Gyula). Este membru fondator al formaţiei de muzică contemporană a UMZE (Uniunea Muzicii Noi Maghiare) și al Atelierului Orizonturi Noi. Din 1999 este solistul Orchestrei de Cameră „Weiner-Szász”. De şapte ori a fost distins cu Premiul Artisjus (Oficiul Maghiar de Protecţie a Drepturilor de autor), în 2001 a primit Premiul Soros, iar în anul 2003 Premiul Liszt. A colaborat la înregistrarea a 54 de discuri editate în principal de Hungaroton şi BMC records.
Citiți principiile noastre de moderare aici!