Situația mozaicului de pe fostul Cinema Patria, lucrare care a dat o identitate orădeană imobilului în seria națională de cinematografe comuniste, apărute la comandă centralizată, servește ca o cireașă pe tortul șantierului cu termen de predare prelungit din inima cartierului Rogerius.
Înlăturarea lucrării de artă de pe fațadă s-a făcut fără contactarea anterioară a autorului, chiar dacă autorizația de construire emisă de Primărie s-a dat cu condiția păstrării mozaicului. Cel puțin așa a transmis, în această vară, municipalitatea, prin purtătorul său de cuvânt.
Artistul György Jovián locuiește acum la Budapesta și spune că a fost marcat sufletește când a aflat ce s-a întâmplat cu lucrarea sa. În același timp, mărturișește că i-a picat bine reacția orădenilor, cărora le place mozaicul. Artistul zice că a încercat să ia legătura cu factorii implicați, dar nu a reușit. A fost, până la urmă, contactat de arhitectul lucrării de reamenajare a clădirii fostului cinematograf, Krizmanics László, care i-a cerut ajutorul pentru refacerea mozaicului.
Planul inițial era ca György Jovián să ajungă din când în când la Oradea și să supravegheze lucrarea de refacere. Declararea pandemiei a împiedicat însă călătoriile peste graniță, astfel încât colaborarea a fost limitată la informări periodice despre stadiul lucrărilor.
Jovián mai spune că a aflat și el ulterior, de la arhitect, că lucrarea originală nu putea fi salvată, pentru că zidul pe care era aplicat materialul s-a deteriorat total, iar mozaicul nu putea fi dezlipit de pe perete. S-a optat, astfel, pentru înlăturarea tencuielii cu lucrare cu tot. Pe baza schițelor și planurilor originale, s-a realizat un nou șablon la scara 1 la 1, care a și fost așezat pe fațadă.
Lucrarea originală a fost executată din faianță albă și marmură neagră, iar cea nouă va fi similară: tot faianță albă din material italian, cu marmură neagră de Rușchita.
Depunerea mozaicului și izolarea se va face cu tehnologie modernă, inclusiv cu ajutorul tehnologiei 3D. Pentru refacerea mozaicului, s-a propus un termen de 4 luni, din care au trecut deja două, ca atare artistul nu este foarte sigur că lucrarea se va încheia anul acesta.
Optimism
Monograful artistului, Zuh Deodáth, reprezentant al lui György Jovián, orădean de origine, se arată mai optimist. El consideră că „lucrările stau destul de bine, au apucat deja să pună pe perete elementele de mozaic și dat fiind că se lucrează cu tehnologie industrială, se prea poate că anul acesta se va termina mozaicul”.
Despre valoarea artistica a lucrării, Zuh spune că este „cea mai reprezentativă creație a modernismului socialist din Oradea. E o lucrare figurativă, care reprezintă trei copaci, așadar este cât se poate de neutră din punct de vedere ideologic pentru a putea fi apreciată în orice eră istorică și artistică”.
Trimite articolul
Xcand va fi eliberata acea zona ci lucrarea gata?
foarte disturbing mesajul din fundalul pozei din anunt