Consilierii locali au aprobat joi, pe tăcute şi în unanimitate proiectul refăcut al pavajului din Pasajul Vulturul Negru. Nu le-a trezit nicio mirare faptul că preţul noului pavaj este de de două ori mai mare decât cel la care a fost estimată tentativa de mozaic aşternută acum. În varianta modificată, proiectul are valoarea de 3,9 milioane de lei, fără TVA faţă de 3,2 milioane de lei, iniţial. Plusul îl reprezintă costul crescut al noii soluţii tehnice pentru pavaj.
Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru a fost încredinţată, în 2012, firmei Marconst. La finalizare, comisia de recepţie a refuzat recepționarea lucrărilor din cauza calităţii proaste a mozaicului și a sticlei decorative. Proiectul nou propune o nouă tehnologie, o pardoseală din epoxy-terrazzo. Soluția a fost aleasă pentru rezistența mult mai mare în comparație cu mozaicul turnat clasic. Proiectul prevede revizuirea soluției inițiale prin păstrarea lucrărilor recepționate și refacerea pardoselii de mozaic.
Lucrările de mozaicare prevăzute în proiect cuprind printre altele:
– turnarea unui strat de beton armat, suplimentar, peste stratul existent;
– îmbrăcămintea din mozaic turnat de tip epoxy-terrazzo se va executa dintr-un amestec de rașină epoxidică bicomponentă, deja colorată, cu spărtură de marmură selectată;
– şlefuirea până la luciu a suprafeței îmbrăcăminților din mozaic turnat la fața locului, epoxy-terrazzo, se va face în patru faze principale: degrosarea, finisarea, lustruirea și protecția/sigilarea.
Pe lângă noua tehnologie sunt propuse și mici modificări ale desenului pardoselii:
– modificarea modelului arcuit, pentru a evita formarea unor colțuri ascuțite și formarea fisurilor;
– renunțarea la elementele prefabricate de deasupra canalului tehnic și realizarea peste canal a unei plăci de beton, urmată de mozaicarea acestuia împreună cu restul pardoselii.
– renunțarea la elementele florale din sticlă colorată și continuarea finisajului din mozaic turnat și în zona de sub cupola pasajului.
– placarea pasajului pe margini (în exteriorul zonelor cu model) cu plăci de marmură roșie de tip Rosso Verona (marmură folosită și în pavajele din spațiile interioare ale clădirii) etc.
Valoarea totală a proiectului este de 4.846.601 lei, inclusiv TVA, durata de realizare fiind de 4 luni. Finanțarea investiției se face prin accesarea fondurilor structurale, precum și fonduri de la bugetul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!