Concursul va fi lansat în această lună, ca parte a unui program educațional finanțat de Uniunea Europeană. Conducerile unităților de învățământ și profesorii sunt invitați să se înscrie în concurs pentru a avea acces la ghidul și materialele educaționale. Concursul va fi organizat în școli, unde elevii vor primi sarcina de a realiza un film sau un proiect artistic care să prezinte proprietățile sucurilor si mousse-urilor.
Lucrările elevilor vor fi prezentate pe website-ul campaniei www.sucsimousse.eu. Premiul pentru clasa care se va situa pe locul I constă într-o tablă interactivă, iar pentru clasele care se vor situa pe locurile II și III, premiul va fi un proiector. Fiecare profesor al claselor situate pe locurile IV și V vor primi un set de suveniruri cu logo-ul campaniei, iar fiecare elev va fi răsplătit cu o mini-tablă magnetică.
Obiectivul competiției este acela de a încuraja activitățile educaționale interactive care să promoveze beneficiile consumului zilnic de legume și fructe în rândul copiilor. „Este foarte important să-i învățăm pe copii despre importanța consumului zilnic de fructe și legume printr-o metodă distractivă și să ne asigurăm că aceste activități se desfășoară în școli. OMS recomandă consumul a minim 400 g de fructe și legume pe zi (excluzând cartofii și alte amidonoase), deoarece consumul de fructe și legume poate reduce riscul apariției unor boli necontagioase precum diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. Potrivit legislației UE, conservanții, coloranții, aromele artificiale, zahărul sau alți îndulcitori nu pot fi adăugați în sucurile 100% naturale, în nectaruri sau în mousse-uri”, a menționat Șerban Damian, medic de familie, nutriţionist acreditat IOC și expert al campaniei.
Mecanismul concursului
Profesorii vor putea descărca materialele educaționale și fișele de activități pregătite pentru a fi susținute în clase. Materialele cuprind informații atât despre ideea unei alimentații echilibrate, cât si despre sucuri și mousse-uri, însă vor putea accesa și câteva exemple de postere disponibile pe website-ul campaniei.
Cadrele didactice vor susține cursuri sau ore tematice pentru a-i ajuta pe copii să descopere beneficiile consumului de fructe și legume și rolul vitaminelor și mineralelor în alimentație. Cadrele didactice le vor mai prezenta celor mici piramida alimentației sănătoase și recomandările nutriționale, vor vorbi despre importanța unui mic dejun echilibrat și despre tipurile de produse care pot fi obținute din fructe și legume, precum sucurile 100% naturale și mousse-urile. Cei care vor să se înscrie la concurs pot obține informaţii suplimentare despre campanie pe site www.sucsimousse.eu şi pe pagina de Facebook „Trăiește SMART”.
Programul educațional se va desfășura în cinci țări (Cehia, Lituania, Polonia, România și Slovacia). Pe lângă Uniunea Europeană, alți finanțatori ai proiectului sunt Polonia, Fondul pentru Promovarea Fructelor şi a Legumelor și membrii Asociației Poloneze a Producătorilor de Suc (KUPS). Media consumului de sucuri naturale în România este sub cea a Uniunii Europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!