Documentul a primit deja avizul favorabil al Ministerului Agriculturii şi se referă la fermierii care activează în domeniul acvaculturii, şi care până acum nu au fost incluşi la plata acestei subvenţii pentru combustibil. În nota de fundamentare a proiectului se arată că „în România, în ultimii 15 ani nu s-a acordat niciun fel de sprijin pentru producătorii din acvacultură. În prezent sunt licenţiate pentru producţia de puiet de peşte un număr de 221 de unităţi care exploatează o suprafaţă de peste 6400 ha. Pentru producţia de peşte de consum sunt licenţiate 666 de unităţi cu o suprafaţă depeste 68.000 ha. În anul 2016, producţia internă de peşte a fost de 12.472 tone, care au asigurat circa 10% din consumul de peşte”.
Beneficiarii viitoarei scheme de sprijin sunt intreprinderile mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în acvacultură, respectiv: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi familiale ori persoane juridice.
Autorităţile competente responsabile cu derularea schemei de ajutor de stat sunt Direcţiile pentru agricultură judeţene şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură.
Schema de ajutor de stat nu se aplică dacă beneficiarii se află în una din următoarele situaţii: intreprinderile aflate în dificultatem, intreprinderi care fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat, intreprinderi care nu pot solicita ajutor din partea Fondului European pentru pescuit şi afaceri maritime.
Schema de ajutor de stat reprezintă reducerea accizei care se acordă sub forma de rambursare, respectiv diferenţa dintre rata accizei standard. Rata accizei reduse pentru motorina utilizată la desfăşurarea activităţilor în acvacultura este de 99,498 lei/1.000 litri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!