Reducerea cea mai consistentă este la încalzire. Plecând de la valoarea maximală de 15kWh/mp anual, un apartament de 70 mp va avea un consum de circa 1000kW, adică ceva mai puţin de o gigacalorie într-un sezon de încâlzire. Oricum calculezi, încalzirea nu te va costa mai mult de 200-250 lei pe an, fie că foloseşti gaz, lemne, pompa de caldură sau eşti racordat la termoficare. Dacă reabilitarea unui bloc se realizează cu tehnologia passive house se obţine o reducere de consum de peste 85%.
Cu cât este mai scumpă o casă pasivă decât una clasică?
Întrucât în Germania s-au construit deja mai multe sute de mii de astfel de case, putem recurge la statistica: plusul de investiţie pentru o casă pasivă este in medie de 8%. În literatură găsim că va trebui să investim cu 5-10% mai mult dacă vrem o casă performantă energetic; asta se datorează faptului că, intrucât consumul este infim, nu este necesară realizarea instalaţiilor masive de incalzire, ceea ce compensează în mare masură costul izolaţiilor şi al ferestrelor mult mai performante.
Se amortizează investiţia suplimentară intr-o casă pasivă?
Oricine işi cumpară o masină, se interesează cu privire la consum: este unul dintre cele mai importante criterii de alegere. În cazul unei case nu este aşa. Însa, în cazul casei pasive consumul de energie se poate calcula –a se citi: dimensiona din faza de proiectare- cu precizie. Abordarea corectă este aceea care pleacă de la premisa care asigura minimizarea sumei dintre investiţia iniţială şi valoarea cumulată a costurilor de operare-exploatare pentru un numar acceptabil (8-15) de ani. Din această perspective dintre toate tehnologiile din construcţii, Passive House este cea mai performantă.
Am 50 de mii de euro. Să-i investesc într-o casă pasivă sau nu merită?
Dacă aş avea două opţiuni: să-mi construiesc o casă de 110mp, aşa-zis clasică din punct de vedere energetic sau o casă pasivă, cu o suprafaţă de 100 mp? Costurile iniţiale vor fi sensibil egale, beneficiile, nu. În acest articol discutăm numai aspectele legate de investiţie şi costuri de intreţinere, beneficiile privind confortul, ambientul sănătos vor face subiectul unui articol viitor.
Este mai profitabilă investiţia într-o casă pasiva decât într-una „corectă din punct de vedere energetic”?
Unul dintre criteriile pe care trebuie să le avem în vedere la alegerea sistemului constructiv şi a tehnologiei cu care ne realizăm casa, este ca în afaceri: care este varianta de exit. Chiar dacă aleg să locuiesc în casă sau o construiesc din start pentru vânzare, la final valoarea de piaţă a casei pasive va fi mai mare cu 10-20%. Nu mai vorbim de faptul că din 2020 toate ţările europene vor fi obligate să aplice normele “near Zero Energy Building” la realizarea noilor clădiri şi la reabilitarea celor vechi.
Şi ca să vă convingem că se poate, vă invităm să participati la un tur de vizitare derulat pe parcursul a 2 zile in 4 localitati din Ungaria , să cunoasteţi cea mai performantă tehnologie în energetica construcţiilor, tehnologie care face posibilă obţinerea cu uşurinţă a independenţei energetice a clădirii.
Ghidul Dumneavoastră va fi inginerul Constantin Jurcă, însoţit de Benecs József, proiectantul caselor.
Detalii despre eveniment pe site sau pe pagina de Facebook.
Advertorial
Citiți principiile noastre de moderare aici!