La 13 ani s-a urcat pe un stâlp de curent să-şi salveze un prieten care era deja acolo şi nu mai avea curaj să coboare. A suferit un șoc electric și a fost aruncat de pe stâlp. Este întâmplarea care l-a adus pe Ioan Popovici, un tânăr de 21 de ani, în situația de a folosi un scaun rulant.
Dan Stanoievici era un foarte bun înotător. Locuia aproape de Dunăre şi apa era pentru el un al doilea mediu de viaţă. Totul până într-o zi, care avea să schimbe totul. Avea 21 de ani, era la mare…”Am sărit în apă, peste un val, peste al doilea val, al treilea…Eram la 10 m de ţărm. M-a lovit un val, am ajuns la fund, mi-am rupt gâtul”. Este mărturisirea emoţionantă a tânărului care de atunci e utilizator de scaun rulant, dar care s-a integrat în societate şi care acum este instructor pentru alţi utilizatori de scaun rulant în cadrul Fundaţiei Motivation România. “Norocul meu e că am avut un grup de prieteni care nu m-a marginalizat. Am mers împreună şi cu cortul, şi la pescuit, şi în străinătate. De 11 ani venim la Felix, suntem ca o familie. Am fost contactat să lucrez cu cei din Motivation, m-am stabilit la Oradea şi în fiecare zi mă conving că e extraordinar să poţi face ceva pentru ceilalţi”, spune Dan Stanoievici.”Dan este un model de urmat “, spune Florica Olteanu, coordonatorul echipei Motivation din Oradea. Fundația Motivation încearcă să vină în întâmpinarea nevoii de integrare socială şi profesională a persoanelor cu dizabilități pentru a reduce unul dintre cele mai dramatice efecte ale dizabilităţii – izolarea individului. Oamenii din Motivation ştiu că lipsa unei ocupaţii constante, nevoia de apartenenţă la un grup şi de valorizare socială fac dizabilitatea mult mai greu de suportat și determină deteriorarea bunăstării individuale şi familiale. Tocmai din acest motiv s-a născut şi seminarul “Abilități de viață independentă pentru utilizatorii de scaune rulante” organizat, joi, de Fundația Motivation România la Hotel Impero Oradea. Seminarul a marcat încheierea proiectului “Roţile Schimbării merg mai departe”, care a avut drept scop reducerea numărului de utilizatori de scaune rulante imobilizați la domiciliu, prin activități precum sport în scaun rulant, instruire pentru viață independentă, consiliere şi grup suport.
Sport în scaun rulant
De altfel, Motivation promovează sportul în scaun rulant ca argument important în susţinerea dreptului persoanelor cu dizabilităţi la integrare. Sportul încurajează utilizatorii de fotoliu rulant să îşi recunoască şi preţuiască abilităţile, să rămână activi şi implicaţi în societate. În cadrul seminarului, 12 persoane, identificate de echipa Motivation din Oradea ca având nevoie de scaune rulante, au primit echipamentele de mobilitate necesare. Acestea au fost donate în timpul evenimentului, cu adaptările necesare, pentru a se potrivi nevoilor și abilităților utilizatorului. Gestul este deosebit de important pentru participanți, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) decontează doar o dată la cinci ani un scaun rulant, perioadă în care beneficiarii pot să crească, să-şi modifice greutatea şi au nevoie de scaune personalizate pentru a nu li se agrava situaţia. Toţi cei care au primit scaune rulante au fost instruiți pentru a le folosi corect și în siguranță, cu scopul de a avea o mai mare libertate de mișcare și un stil de viață independent. De aceasta s-au ocupat kinetoterapeutul Gabriela Frâncu şi instructorul Dan Stanoievici. Au fost prezentate tehnici de manevrare a scaunului rulant (coborârea treptelor și a rampelor, depășirea obstacolelor), tehnici de transfer și informații despre prevenirea complicațiilor medicale asociate dizabilității chiar celor care au nevoie să le cunoască pentru a avea o viaţa independentă.
Respect, onestitate
Acest seminar a fost realizat datorită sprijinului generos al poporului american prin proiectul Roțile Schimbării merg mai departe – către furnizarea adecvată a scaunelor rulante, accesibilitate și sport pentru participarea persoanelor cu dizabilități din România la viața socială”, finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională – USAID, prin grantul SPANS 033, în perioada 1 iulie 2014 – 30 aprilie 2015.Beneficiarii proiectului sunt persoane cu dizabilităţi locomotorii, în special din oraşe mici, zone rurale şi regiuni izolate care nu au acces la echipamente de mobilitate personalizate şi cu posibilităţi şi oportunităţi reduse de participare la activităţi sportive, culturale sau recreative. Proiectul se adresează şi studenţilor, profesorilor şi specialiştilor, prin programe de instruire teoretică şi practică privind evaluarea, prescrierea, poziţionarea şi adaptarea scaunului rulant.”Planurile noastre, ale Fundaţiei Motivation România, sunt să continuăm să promovăm reuşitele beneficiarilor noştri, să creştem numărul persoanelor pe care le susţinem şi să avem cât mai multe evenimente menite să protejeze, să susţină şi să ajute persoanele cu dizabilităţi”, a spus coordonatorul echipei Florica Olteanu. Ea a vorbit despre experiența de peste 20 de ani a Fundaţiei Motivation România, care, prin intermediul celor 16 echipe din țară, a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită unui număr de peste 11.000 de persoane cu dizabilități din România.
Până la sfârșitul lunii martie, în cadrul proiectului au fost livrate deja 417 scaune rulante. Printre celelalte activități derulate în cadrul proiectului se numără organizarea de seminare și tabere de recuperare activă, caravane mobile, ateliere pe tema accesibilității, tabere sportive, antrenamente și demonstrații de sport în scaun rulant, evaluarea gradului de accesibilitate a clădirilor și includerea lor în Harta accesibilității, disponibilă pe www.accesibil.org, precum și oferirea de servicii de consiliere și grup suport pentru utilizatorii de scaune rulante.Prin acest seminar, Motivation a arătat încă o dată că le pasă de aceste persoane şi aşa cum a spus şi Florica Olteanu, Motivation este respect, onestitate, seriozitate, implicare, corectitudine, şi nu în ultimul rând, omenie.
Rezultate estimate 1 iulie 2014 – 30 aprilie 2015
-500 de persoane cu dizabilităţi au primit un scaun rulant personalizat
-80 de utilizatori de scaun rulant au beneficiat de cosiliere individuală şi au participat la activităţi de grup suport
-30 de utilizatori de scaun rulant au participat la cele două tabere pentru evaluarea stării de sănătate şi recuperare activă
-100 de persoane cu dizabilităţi au participat, alături de membri de familie şi specialişti în domeniu, la cele 10 seminarii de instruire pentru viaţă independentă pentru utilizatorii de scaun rulant
-10-12 utilizatori de scaun rulant au fost pregătiţi pentru a deveni instructori de viaţă independentă
-80 de persoane cu dizabilităţi din zone rurale şi regiuni izolate au beneficiat de servicii de furnizare şi/sau adaptare de fotolii rulante şi pregătire pentru pentru utilizarea acestor echipamente în cadrul celor 4 caravane mobile
-60 de utilizatori de scaun rulant au participat la antrenamente săptămânale, competiţii şi tabere sportive
-120 de clădiri de utilitate publică au fost evaluate din punct de vedere al accesibilităţii
-80 de studenţi la arhitectură au participat la cele 3 seminarii având ca temă accesibilitatea spaţiilor de interes public.
Citiți principiile noastre de moderare aici!