Liniştea oraşului Salonta a fost bulversată pentru câteva zile de o echipă de filmare. Tinerii salontani Marian Fărcuț, student în anul II al Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca, şi Cristian Maghiar, absolvent al Facultatăţii de Arte si Design Timişoara, au avut ideea acum câteva luni de a realiza un scurtmetraj după o poveste adevărată, care s-a petrecut în Salonta. Regizorul și producătorul Marian Crișan a auzit povestea și s-a implicat imediat ca producator în ecranizarea acesteia.
[eadvert]
Au obținut şi un mic buget de la Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA) pentru a porni filmările.
„Suntem o mână de oameni care încearcă să facă un film de calitate, cu o poveste bună și resurse puține. Acum câteva clipe am încheiat filmarea și mă bucur că pot să îi laud pe actorii: Răzvan Vicoveanu, Ciprian Ciuciu, Petre Ghimbăşan, Florin Stan, Levente Kovacs şi Corina Cernea”, spune Marian Fărcuţ.
S-a alăturat echipei actorilor orădeni şi scenografa Oana Cernea care s-a ocupat de costume și scenografie. Au venit să îi ajute şi colegii lui Marian de la Cluj dar şi prietenii din Salonta şi, după cum spune viitorul regizor, „ne-am aruncat cu capul înainte în primul nostru film independent”.
Povestea începe cu Petre care merge la poliţie după ce bătrânul pe care îl întreţinea se spanzură în camera sa. Lucrurile iau o altă întorsătură când Petre şi poliţiştii ajung la casa acestuia. Marian Fărcuţ a fost plăcut surprins de cooperarea cu autorităţile, respectiv Primăria Salonta şi mai ales Inspectoratul de Jandarmi Bihor i-au sprijinit cu entuziasm şi bucurie.
„Am răvășit puțin orașul, lumea se întreba ce se întâmplă, deşi în Salonta s-a mai filmat, chiar lung metraje. A fost greu pentru că vremea a fost extrem de instabilă, ba ploaie, ba soare, deci racordurile noastre erau mai mereu spulberate. Nici nu aveam mijloacele tehnice cu care să compensăm și nici nu cred că am fi putut, parcă toate aplicațiile de meteo o luaseră razna. Dar nu a contat, am compensat cu o echipă curajoasă și cred că o să avem un film de care să fim mândri. E primul nostru film independent și avem de gând să mai facem o gramadă!”, spune Marian.
Din echipa de actori, Ciprian Ciuciu, întrebat cum s-a descurcat studentul la regie pe platoul de filmare şi ce impresie i-a lăsat, a mărturisit: „Datele personale îl ajută mult: maturitate, bun simţ, viziune, determinare, şi banuiesc că experienţa tangenţială de la proiectele lui Marian, l-au ajutat să adopte o abordare constructivă şi coerentă. Are şi avantajul de-a fi atras o echipa de oameni, în mare parte tineri (producţie/tehnic), respectiv actorii (ceva mai maturi în experienţă), care să-l ajute să completeze puzzle-ul propriu într-o manieră pertinentă. Şi asta i se datorează atât ca om, cât şi ca şi scenarist (pe mine ideea m-a atras, fiind un subiect relativ cotidian şi totodată aparte). Ar fi multe de povestit, ca despre orice proiect de o oarecare amploare, dar – ca de obicei – produsul va trebui să vorbească în locul nostru”.
Marian Fărcuţ (regizor) şi Cristian Maghiar (director de imagine) sunt pe cale să finalizeze primul lor film independent, „Moştenirea”. Mai e de lucrat la montaj, colorizare şi montaj de sunet, dar când totul va fi gata, se gândesc să îl înscrie apoi în festivaluri. Fiind la început de drum, cu siguranţă vom mai auzi de această tânără echipă de cineaşti salontani.
GALERIE FOTO – Isabel Leucuţa
Trimite articolul
XBravo MC