Directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Călin Hozan, a declarat, imediat după tragedie, că bărbatul a fost internat cu accident vascular cerebral ischemic şi primise de la medicul neurolog recomandare de a fi investigat tomografic la centrul privat de pe str. Cuza Vodă (spitalul are tomograful în pană, iar respectivul centru câştigase licitaţia pentru prestarea de investigaţii tomografice ale pacienţilor din Judeţean). Pacientul intrase se pare în comă, fusese intubat, dar pe drum a decedat, medicul de pe Ambulanţă nemaiavând cum să-l aducă la viaţă.
Dr. Hozan a relatat că din primele informaţii se suspicionează un stop cardiorespirator prin insuficienţă cardio-circulatorie şi insuficienţă respiratorie acută, dar cauza decesului va fi stabilită după autopsie. Unele surse din spital spun însă că pacientul se afla în stare prea gravă pentru a mai suporta un drum pe gropi cu ambulanţa până la centrul în discuţie. Cazul se află în investigaţie.
Cum de ani de zile, unitatea nu dispune de tomograf tot timpul şi deloc de RMN, pacienţii cu afecţiuni neurologice grave sunt puşi pe drumuri cu maşini de urgenţă la centre private. Funcţionarea unor aparate de imagistică de înaltă performanţă la spitalul „de urgenţă” din Bihor ar face însă accesul bolnavilor în timp util la investigaţii şi s-ar reduce riscul apariţiei unor astfel de tragedii.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!