Asociația Culturală Teatrul de Copii, prin proiectul cultural Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație, a creat un spectacol care să fie util elevilor defavorizați cultural, social, și etnic, şi care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat. Este vorba de realizarea unei lecturi perfomative după romanul „Moromeții” de Marin Preda, cofinanțatată de Administrația Fondului Cultural Național, utilizând mijloace artistice inovatoare: limbajul teatrului de animație, multimedia, muzică live, workshop dedicat și sesiuni de Q&A.
[eadvert]
Spectacolul în regia lui Gavriil Pinte a fost prezentat în premieră la finalul lunii iulie în Cetatea Oradea iar acum se pregăteşte de turneu pentru perioada 9-14 septembrie. Din distribuție fac parte actori ai trupei Arcadia: Florian Silaghi, Zentania Lupșe, Giorgiana Coman, Calița Nantu, Igor Lungu, David Constantinescu. Dramatizarea a fost realizată de: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur, Nicoale Vușcan. Muzica este semnată de Ovidiu Iloc, iar acompaniamentul live este susținut de instrumentiștii Radu Herțe și Ionuț Chiș. Scenografia și grafica au fost realizate de Mădălina Baciu și Răzvan Chendrean.
Miercuri, 9 septembrie, actorii se vor întâlni cu elevii din localitatea Marghita, în parcul din fața Colegiului Național Octavian Goga 2. Joi, 10 septembrie, „Moromeții” se joacă în curtea Bisericii Înălțarea Domnului din Peștiș. Vineri, 11 septembrie, actorii orădeni se vor întâlni cu publicul din Carei, căruia îi vor da întâlnire în curtea Castelului Karoly, iar sâmbătă, 12 septembrie, elevii din Zalău sunt invitați în Curtea Artiștilor.
Duminică, 13 septembrie, spectacolul se va juca în curtea Bisericii Ortodoxe din localitatea bihoreană Vadu Crișului, iar luni, 14 septembrie, „Moromeții” va avea două reprezentații pentru elevii români din Ungaria, în curtea Liceului Nicoale Bălcescu din Gyula. Cu excepția reprezentațiilor din Gyula, spectacolul se va juca în toate deplasările de la ora 18.00. Elevii au acces gratuit, iar profesorii de limba și literatura română sunt invitați să li se alăture, pentru a susține la finele spectacolului sesiuni de Q&A pe tema romanului.
Complexitatea unei vieţi chinuite
Spectacolul Moromeții are la bază principalele capitole din volumul I, studiate în programa școlară. Dramatizarea a fost realizată de studenți ai Universității din Oradea. „Nu avem de a face cu dialoguri simpliste. Poartă cu ele o complexitate a vieţii chiunuite pe care o trăiesc personajele, e o lume care este abrutizată de sărăcie şi de muncă istovitoare. E o lume care s-a dus, a murit, şi nu numai în România”, a spus Gavriil Pinte înainte de premieră.
„Acest roman al lui Marin Preda este un material de lucru extrem de ofertant și are darul de a pune actorul în niște situații extrem de dinamice. În plus, beneficiază de o oralitate pentru care Marin Preda a fost comparat în literatura română cu Caragiale”, a precizat regizorul.
În rolul principal joacă actorul Florian Silaghi, care a mărturisitcă a acceptat proiectul datorită lui Gavriil Pinte. „E absolut minunat să vezi ce poate să creeze imaginaţia unui om cu şase scaune ţărăneşti. Apreciez foarte mult faptul că a introdus elemente de animaţie cu decorul care transformă bucăţi de lemn în actori”, spune Florian Silaghi.
Spectacolul beneficiază și de o proiecție video în care sunt prezentate datini și obiceiuri românești, așa cum se regăsesc în roman, filmul fiind realizat în cadrul unui workshop susținut la Centrul de Plasament Tinca. Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație este un proiect cofinanțat de AFCN și desfășurat de Asociația Culturală Teatrul de Copii, în parteneriat cu: Teatrul Regina Maria Oradea, Universitatea Oradea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Casa de Cultură Marghita, Asociația Orion-Choose to be a Star, Asociația Pro Teatru Zalău, Centrul Cultural Carei, Liceul Nicoale Bălcescu din Gyula.
Citiți principiile noastre de moderare aici!