Munţi de zăpadă sălăşluiesc în trei locuri din oraş, depozitaţi acolo de RER Ecologic Service. Locaţiile au fost stabilite de Primăria Oradea şi sunt situate pe strada Octavian Goga şi pe Armatei Române – lângă ITM şi campusul Partenie Cosma. Un alt spaţiu de depozitare a mormanelor de zăpadă este tot în zona fostelor cazărmi, undeva între strada Armatei Române şi strada Traian Blajovici.
Supărare pe strada Goga
Nu toată lumea este însă fericită cu locul ales de municipalitate pentru depunerea munţilor de zăpadă transportaţi de pe străzile oraşului. Bunăoară, un proprietar de pe strada Octavian Goga, ce locuieşte peste drum de nămeţii depozitaţi, se arată îngrozit de ceea ce se va întâmpla când zăpada se va topi. „Când se va topi ce-om face?!”, se întreabă şi ne întreabă domnul Sabău, care locuieşte încă din 1945 pe strada Goga, la numărul 65. L-am întrebat pe cine dă vina pentru situaţia sa. „Ăia cu zăpada. Dacă Primăria? Eu nu ştiu, dragă. Numai că destul de rău. Dac-o punea înaintea casei lui Bolojan sau la Biro Rozalia şi la Kiss, nu era aşa”, ne-a declarat, revoltat, orădeanul. Domnul Sabău are însă mai multe nemulţumiri, inclusiv faţă de vecinii săi din blocurile de alături, care îşi parchează maşinile pe trotuar şi nu îşi deszăpezesc trotuarul aşa cum ar trebui.
De altfel, orădenii de pe strada Goga au constant probleme cu apa, de fiecare dată când vin ploile. Astfel poate fi explicată temerea generată de topirea zăpezii.
Directorul de producţie al RER, Ionel Ban, ne-a informat ieri că mormanele de nămeţi vor rămâne pe loc. „Rămân acolo. Topire naturală. Şi ce rămâne, ce nu s-a topit – nămol, nisip – le colectăm şi rămân platourile curate”, ne-a transmis Ban. I-am informat pe director despre problema locatarului de pe strada Goga. „Strada are o canalizare suficient de bună. Eventual se pot curăţa gurile de colectare”, ne spune Ban, care le cere tuturor orădenilor cărora zăpada le creează probleme să contacteze dispeceratul RER, la numărul de telefon 0259-433-195 şi să se prezinte nominal. Directorul Ban îi cere şi cetăţeanului Sabău să sune la RER: „Punctual, se poate rezolva. Nu trebuie să se înspăimânte”.
RER şi cartierele
Pentru transportul zăpezii din oraş, RER percepe Primăriei un tarif de 7,82 lei tonă/kilometru transportat. Chiar dacă ar fi preferat ca în acest caz să aibă un tarif de metru cub/kilometru. Asta pentru că Ionel Ban spune că s-au transportat zeci de mii de metri cubi de zăpadă. „Scopul era să fie câţi mai puţini kilometri de transportat. Am transportat numai unde se aprobă. Primăria a stabilit locaţiile de depozitare”, ne-a declarat omul de la RER. Ieri, însă, peste zi maşinile RER nu au colectat zăpada din oraş, deoarece, spune Ionel Ban, se aşteptau să ningă! Chiar dacă între blocuri se circulă şi acum greu din cauza zăpezii, Ban spune că RER a intrat şi va intra şi în continuare pe străduţe, pentru a curăţa… Până acum, RER s-a preocupat îndeosebi în zona centrală. Chiar dacă ninsorile au mai încetat, sunt destule zone din oraş unde atât pietonii, cât şi şoferii au destul de furcă cu nămeţii. Iar zăpada începe să îngheţe!
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!