Controalele, demarate la finalul lunii martie, sunt în curs de desfășurare, fiind efectuate de cinci echipe de comisari din cadrul Gărzii de Mediu Bihor. Până în prezent au fost verificate, atât în intravilan, cât și în extravilan, 83 de UAT-uri, iar pe raza a 79 dintre acestea au fost constatate depozitări neconforme de deșeuri nepericuloase.
„Depozitele depistate provin din deșeuri de construcții, deșeuri menajere, plastice, hârtie-carton, sticlă, textile, vegetale și deșeuri incendiate. Suprafața totală pe care sunt grupate deșeurile însumează 154.314 mp și un volum de 6.441 metri cubi, adică aproximativ 30 de terenuri de fotbal ca întindere și 71 de TIR-uri ca volum”, spune Sever Şerbănescu, comisar şef GNM -Comisariatul Județean Bihor.
Fără amenzi deocamdată
Conform organelor de control, până la această dată, patru primării au solicitat prelungirea termenelor de realizare a salubrizării impuse prin notele de constatare. 11 primării nu au transmis stadiul de realizare a măsurilor de salubrizare impuse, iar 66 au realizat măsurile de salubrizare sau sunt în termenele stabilite prin notele de constatare ale Gărzii de Mediu.
Din cauza contextului epidemiologic controalele se desfășoară în absența reprezentanților primăriilor, dar echipele de comisari de mediu parcurg terenul și efectuează fotografii-martor, care conțin coordonatele locației, precum și data și ora la care au fost efectuate fotografiile.
Notele de constatare sunt întocmite la sediul comisariatului și trimise prin e-mail sau prin poștă, cu confirmare de primire, către primăriile verificate. Conform comisarului şef Sever Şerbănescu, după ridicarea restricțiilor, controalele se vor relua în prezența reprezentanților autorităților locale, urmând să fie verificate atât modul de realizare în teren a măsurilor dispuse, cât și documentele justificative de transport a deșeurilor colectate și transportate în vederea eliminării.
Prefectul Dumitru Țiplea a dispus, concomitent cu acțiunile de verificare a stării de salubrizare, și demararea unei acțiuni de verificare a căilor de comunicație din județ, respectiv a drumurilor naționale și județene, care este în curs de desfășurare.
Trimite articolul
Xse vede ,comisari garzi de mediu is fac treaba conform statutului,de cand a plecat de la conducerea acestei institutii a PSD-ului SPAGAR……TOGOR, care transformase GARDA DE MEDIU ,in proprietete personala,doar pentru rafuiei personale si politice.Cei care nu sareau cu dreptul aveau zile grele. oare de cate ori a controlat pe NASU de la cariera de piatra. in sfarsit un profesionist la conducerea Garzii…BRAVO
oare ,acest spagar mai are tupeul sa mai stea in institutie, pe care a folosit-o in scop propriu. acum ce face a ramas sa-si protejeze pilele in continuare…..nesimtire crasa.oare cum se uita colegi la el care pana mai ieri ii umilea
Foarte bine sa cunoastem , acest fenomen care deranjează si pune intr un loc deloc placut acest județ,de ce acum garda de mediu poate sa si faca treaba cred ca alta persoana conduce instituția o persoană care a făcut școala la timp stie sa si organizeze activitatea nu foloseste instituția in scopuri personale sper s o tina tot asa,ca cine a condus această instituție in ultimi doi ani un incompetent,pus pe căpătuială,pus de un mang pentru ași rezolva interesele un nenorocit de porc oare nu i cere cineva ce studii are accesat togor poate unul ca mine un privat mic care il cunosc pe acest incapabil rusine psd