Cel mai mare producător de opinoide din ţară e pe cale să îşi retragă activitatea din România, iar bolnavii în stadiu de antefine ar putea muri în chinuri groaznice, a arătat presa centrală de luni. Aceasta informează şi de faptul că citostaticele necesare tratamentului pentru cancer sunt atât de scumpe încât tot mai mulţi bolnavi nu şi le mai pot cumpăra.
Motivele pentru care firma Mundipharma care deţine circa 60% din cantitatea de analgezice opioide și morfină în România se închide ar fi întârzierea cu care se decontează medicamentele și mai ales taxa claw-back.
În general, spitalele unde sunt trataţi bolnavii cu cancer au stocuri de morfină retard şi analgezice, dar, ziarele centrale atenţionează că „sincopele în aprovizionare vor duce la criză”.
Presa centrală precizează şi despre citostaticele injectabile, consumul lor scăzând cu 70% din aprilie anul trecut încoace. Motivul: spitalele sunt mereu fără bani, iar pacienţii trimişi la farmacii obişnuite să şi le cumpere ori nu le găsesc ori nu au bani destui să le plătească. Jurnaliştii din Bucureşti opinează că „publicarea statisticilor, în aprilie 2012, care confirmă situația dramatică din oncologie, în România, va constitui un șoc pe plan european”.
Pe plan local, stocuri de morfină şi alte medicamente similare sunt suficiente la Spitalul Dr. Gavril Curteanu, unde sunt trataţi copiii cu cancer. Şi la Spitalul Judeţean bolnavii oncologici nu au rămas fără tratament de citostatice ori morfină.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!