Filiala Bihor a Uniunii „Vatra Românească” în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Comitetul pentru Cultură al Judeţului Bihor, Primăria Oradea, Universitatea, Muzeul Ţării Crişurilor, Liceul „Onisifor Ghibu”, Asociaţia Pro România Europeană şi Fundaţia culturală „Cetate Durgheu” au organizat ieri prima ediție a concursului „Memoria statuilor”, adresat elevilor din clasele IX-XI din 23 de licee orădene.
Cu prilejul evenimentului sala festivă a liceului „Onisifor Ghibu” a fost arhiplină cu participanți, colegi ai acestora cu pancarte de susținetre, profesori și jurați. „Concursul se adresează elevilor pasionaţi de istorie, cultură şi civilizaţie din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a de la 23 de licee din Oradea.
Manifestarea este la prima ediție și va continua și îşi propune să stimuleze interesul elevilor din ciclul liceal pentru cunoaşterea istoriei neamului şi, în context, a unor semnificative repere ale istoriei locale şi culturale, prin prisma cunoştinţelor referitoare la monumentele de for public din Oradea. Concursul urmărește totodată sensibilizarea tinerilor faţă de importanţa monumentelor pentru istoria culturală şi identitatea oraşului, pentru protejarea şi punerea în valoare a acestor creaţii care înnobilează peisajul urbanistic”, ne-a declarat Ioan Laza, preşedintele Organizaţiei Judeţene „Vatra Românească”.
Monumentele în prim plan
Fiecare liceu a fost reprezentat de un echipaj format din trei elevi, coordonaţi de un profesor. Întrebările au făcut referire la monumentele orașului: denumirea, anul dezvelirii, locul de amplasare, sculptorul care a realizat lucrarea, aspecte relevante din biografia personalităţii întruchipate, relevanţa lucrării în ansamblul operei artistului plastic, legătura personalităţii transpuse artistic, respectiv a artistului plastic, cu Oradea şi Bihorul.
Au mai fost adresate întrebări cu referire la monumente care nu se mai regăsesc astăzi în spaţiul public şi la lucrări de artă monumentală ce urmează să îmbogăţească patrimoniul artistic al oraşului. Premiile acordate au constat în cărţi legate de orașul Oradea (Revista „Familia”; „Istoria Orașului Oradea”; „Călător prin Bihor”; „Oradea, Bihor, România”), diplome, semne de carte și o icoană pictată pe sticlă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!