Cei 18 ani de activitate petrecuți pe tărâmul restaurării patrimoniului orădean au fost reuniți în aproape 400 de pagini de texte și reprezentări grafice.
[eadvert]
O echipă de 18 arhitecți și studenți la facultăți de arhitectură, coordonată de Cristian Puscaș, a contribuit la îmbogățirea continuă a portofoliului firmei Novartis.
„«Detalii de demult« este produsul a 18 ani de activitate în domeniul reabilitării monumentelor istorice din municipiul Oradea. Este o carte pe care am construit-o în această perioadă de timp, este o carte care cuprinde cele mai reprezentative detalii ale clădirilor orădene la care am avut ocazia să lucrez de-a lungul acestor ani și, din acest motiv, țin foarte mult la ea. Am dorit să vadă lumina tiparului, nu atât pentru mine (care dețin toate aceste proiecte), cât pentru publicul larg, pentru oamenii pasionați de frumos, de istoria arhitecturii din Oradea, de clădirile ei minunate. Am insistat ca, din punct de vedere calitativ, această lucrare să fie la cele mai înalte standarde, cu detalii foarte clare, foarte sugestive, foarte reprezentative”, a dezvăluit Cristian Pușcaș.
Volumul este unul colectiv, încă din primele pagini Cristian Pușcaș menționând întreaga echipă care, de-a lungul vremii, a contribuit la realizarea lui.
„Pe lângă colegii mei arhitecți, o serie de alți colaboratori și-au adus contribuția nu doar la apariția acestei cărți, ci mai ales la înfrumusețarea clădirilor la care noi, ca proiectanți, am lucrat în această vreme (constructorii, factorul politic și cel administrativ, diverși colaboratori din diferite domenii, alături de care, în acest arc peste timp, am reușit să redăm orașului o parte din bijuteriile sale arhitecturale)”, a precizat apreciatul arhitect orădean.
Elemente decorative
„Detalii de demult” se referă, în principal, la elementele decorative de pe fațadele clădirilor, dar nu numai.
„Avem o serie de detalii ale unor feronerii de balustradă (de la interioarele clădirilor), ale unor elemente de pardoseală, picturi (în cazul sinagogilor din Oradea), dar în mare parte ne referim la elementul decorativ de la nivelul fațadelor acestor clădiri”, a mai spus Cristian Pușcaș.
Lansarea volumului va avea loc în data de 24 martie 2022, de la ora 18.00, în incinta Muzeului Evreilor din Oradea și Bihor, Sinagoga Aachvas Rein, de pe strada Primăriei nr. 25.
Cartea va putea fi achiziționată atât la evenimentul de lansare, cât și din spațiile muzeale din administrarea Primăriei municipiului Oradea (Sinagoga Sion, Casa Darvas la Roche, Turnul Primăriei și Sinagoga Aachvas Rein).
Volumul prezintă 53 clădiri din Oradea. Dintre acestea, 47 sunt descrise în capitole separate, iar șase, care au fost cuprinse într-un colaj, sunt clădiri mai puțin remarcabile, mai puțin reprezentative, dar care – potrivit lui Pușcaș, au anumite particularități.
„Nu sunt toate reabilitate. O parte sunt proiecte realizate, o altă parte sunt în lucru, iar o altă parte sunt într-o fază de așteptare”, a mai adăugat Pușcaș.
Trimite articolul
XSunt câteva locuințe de secol XIX, care ar merita mai multă atenție, sunt pe cale de dispariție. Nu epatează prin stil, sunt modeste, ba chiar sunt bine păstrate.