Contestatul proiect al străpungerii rutiere între Parcul Traian și strada Libertății, prin demolarea de clădiri pe ambele aliniamente, e tras pe dreapta. „Beneficiarii” exproprierilor din zonă nu au primit cu bucurie vestea că le vor fi demolate proprietățile. Protestele lor au rămas fără rezultat, așa că au fost urmate de proceduri administrative.
[eadvert]
Reformații au pornit demersurile pentru clasarea ca monument a bisericii de pe Libertății nr. 40, iar Comisia Zonală pentru Monumente Istorice a dat avizul favorabil. Este o primă asigurare că clădirea e ferită de orice intervenție, până când Ministerul Culturii o va înscrie pe lista națională. Valoarea de monument a acestei biserici este recunoscută în Planul Urbanistic General, s-a discutat clasarea încă de 10 ani, dar proprietarii au ezitat să ducă demersurile la bun sfârșit. Clădirea datează din anul 1700 și a fost realizată, iar ulterior extinsă, după planurile unor arhitecți celebri – Iacob Eder și Rimanóczy Kálmán senior.
În plus, în vecinătate au fost identificate două imobile interbelice, la numerele 44 și 3, care dețin potențial de monumente, prin prisma faptului că au fost proiectate de un arhitect orădean devenit celebru în… Australia, George Molnar. Una dintre clădiri era chiar propusă pentru demolare.
Comisia Zonală pentru Monumente a cerut arhitectului Emődi Tamás un studiu de istoric pentru aceste imobile, dat fiind faptul că el este cel care a realizat studiul de fundamentare pentru Planul Urbanistic General, în care nu este punctată valoarea acestor clădiri.
Arhitectul a admis că datele recente, conform cărora clădirile ar fi ridicate după proiectele lui George Molnar, arhitect, urbanist și profesor universitar în Sydney, schimbă datele problemei. Mai multe studii de specialitate arată că aceste imobile, alături de altele din Oradea, se leagă de începuturile carierei acestui „mare arhitect modernist”, așa cum este el considerat pe continentul unde a emigrat. Inițiatorii consideră că sunt șanse pentru clasarea acestor clădiri ca monumente.
În replică, primăria a pus în așteptare proiectul străpungerii rutiere, care ar urma să ducă traficul de pe str. Iosif Vulcan în Pasajul Magheru. Primarul Florin Birta spune că municipalitatea va acorda cele 12 luni prevăzute de lege pentru clasarea ca monumente a imobilelor în cauză. Dacă clasarea nu va avea loc, Primăria va efectua demolările și accesul rutier. Însă dacă se vor face clasările, municipalitatea va studia alte variante de acces, a precizat primarul Florin Birta.
Trimite articolul
XAcest primar este afon in materie de cultura! Demolator nr. 2, face si desface dupa bunul plac! Oradenii sunt la cheremul unor inculti, asa s-au dovedit cei din PNL cu care, mi-e rusine ca am votat! Si nu sunt singurul care regreta! Abia astept sa vina alegerile sa le dam in cap! Cica “am furat si noi dar nu cat PSD!” Mizerii umane! Nici macar oameni nu merita sa se numeasca!
Idiotii de la primarie trebuie sa stie ca proprietatea este sfanta nu poti sa vii tu ca autoritate centrala sau locala sa faci exproprieri abuzive fara acordul proprietarilor dupa o lege facuta de guvernul boc si acolitii lui.
-
Legea de expropiere a fost initiata de bolovanul un om fara suflet,reprezentantul miserupismului crunt,lipsa totala de empatie adica un cretin si idiot.
Asta sporește incertitudinea spre disconfortul locuitorilor, unde și când se va face străpungerea. Ar trebui definit mai bine termenul de interes public, doar școli și spitale, altfel te trezești expropriat pentru a corecta o eroare, pasajul.
-
Ar trebui sa iesim in strada sa se termine cu aceste expropieri, faruduloase si fara folos,nu vrem nici o strapungere , se poate ocoli pe langa prefectura si liceul maghiar , ce-i care vor sa mearga pe sub pod .. pt 100 de metri nu se justifica exproprierile , demolarile , si investiitile prea scumpe .. nu vrem nici o expropiere ..
-
Sau pregatiti terenul de la capatul starzi sa inchideti starda si sa faceti loc de parcari viitorului restaurant ce sa va face langa Crinul Alb ?Oare cine va platit fff bine sa faceti aceasta miscare ?
-