. Anul acesta s-au aniversat 200 de ani de la nașterea și 140 de ani de la moartea primului fotograf orădean, Mezey Lajos. Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural în parteneriat cu Asociația Internațională ”Euro Foto Art” și Episcopia Romano-Catolică Oradea, cu sprijinul Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal a pregătit o serie de manifestări pentru a marca acest eveniment aniversar. Evenimentele au fost organizate sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică, recunoscută de UNESCO, în perioada 2 – 3 octombrie 2020 în Oradea și în câteva localități din județul Bihor. Majoritatea evenimentelor au fost susținute financiar de Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural. Din cauza reglementărilor sanitare speciale o parte din manifestările programate au fost amânate pentru date diferite din acest an, respectiv pentru anul 2021.
[eadvert]
Miercuri, 9 decembrie, a avut loc, pe Aleea Personalităților din Cimitirul Municipal Oradea, dezvelirea monumentului comemorativ Mezey Lajos, realizat după proiectul renumitului sculptor orădean Deák Árpád. Evenimentul a fost transmis online pe pagina de Facebook a Asociaţiei Euro Foto Art. La eveniment au participat Angela Lupșea directorul Muzeului orașului Oradea – Complex Cultural și artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, curatorul și coordonatorul proiectului aniversar.
Cu această ocazie a fost expusă pe un șevalet şi placa comemorativă realizată tot după proiectul sculptorului Deák Árpád. Aceasta trebuia să fie instalată și dezvelită pe peretele casei construite de Mezey Lajos din strada Episcop Mihai Pavel nr. 5. În acest imobil a funcţionat primul atelier de fotografie din Oradea al pictorului şi fotografului Lajos Mezey între anii 1852-1876. Din păcate acest lucru nu a fost posibil, deoarece din cei nouă locatari ai imobilului din strada Episcop Mihai Pavel numărul 5, unul nu a semnat până în prezent lista cu acordul locatarilor. Din acest motiv, placa a fost prezentată o dată cu dezvelirea monumentului comemorativ.
„Mă bucur că în acest an de criză, Ştefan Tóth este la fel de prezent în spaţiul cultural şi vine cu iniţiative greu de refuzat pentru municipalitate şi pentru Muzeul oraşului Oradea. Când vine cu o astfel de iniţiativă, atât pentru mine în calitate de director cât şi pentru Ilie Bolojan, care era primar la data când a aprobat acest proiect, a fost o onoare să constatăm că se pot face lucruri la nivel cultural şi documentar foarte importante. Ceea ce a propus Ştefan Tóth prin Asociaţia Euro Foto Art se poate vedea în ultimii ani în Muzeul oraşului Oradea ca şi colecţie de artă şi tehnică fotografică. Când orădenii vor vedea expoziţia din Muzeul oraşului Oradea sau vor trece pe această alee din Cimitirul Municipal, vor vedea că oraşul nu şi-a uitat primul fotograf care a lăsat moştenire atât obiecte cât şi multe imagini de care ne bucurăm astăzi şi pe care le putem expune”, a spus Angela Lupşea la eveniment.
A fost prezentat și catalogul jubiliar, editat în alb-negru şi apărut sub îngrijirea editurii „Euro Foto Art”, tipărit în condiții tehnice deosebite la Tipografia „Honterus” din Sibiu. Acesta a fost editat în limbile română, maghiară și engleză și cuprinde, pe lângă rezumatul comunicărilor, fotografii ale artiștilor fotografi contemporani din Oradea, dar și o serie din cele realizate de Mezey Lajos aflate în patrimoniului Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, precum și cu reproducerile picturilor aflate în patrimoniului Episcopiei Romano-Catolice Oradea și a Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal.
„Este un moment deosebit şi pentru mine, pentru că sunt mulţumit că am reuşit să obţinem acest loc deosebit pentru acest monumnet comemorativ pe Aleea Personalităţilor. Este un proiect de care sunt foarte mândru, fiind cea mai mare provocare a carierei mele de artist fotograf de jumătate de secol, şi mă bucur că am putut finaliza prin acest moment biceintenarul Mezey Lajos”, a adăugat Ştefan Tóth, care a dorit să mulţumească pentru colaborare câtorva persoane implicate în acest proiect: Agata Liliana Adel de la Muzeul Ţării Crişurilor, dr. Lenghel Beatrice de la Muzeul Naţional al Ungariei, Farkas Zsuzsa de la Muzeul Artelor Frumoase din Budapesta, dr Ramona Novicov – critic de artă, Szabó Anna Viola de la Muzeul Déri din Debreţin, Sanik Istvan – directorul adjunct al Reţelei Casei Maghiare, Liviu Andrica – director general ADP Oradea, arh. Pap Ernest, prof. univ dr. Radu Igazsag şi Clubului Fotografic „Nufărul”.
În încheiere, Ştefan Tóth a prezentat fotografia realizată de Mezey Lajos fratelui său, András, cel care a fondat în 26 iunie 1866 prima asociaţie de pompieri din Oradea, a cărei comandant a fost timp de 13 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!