„Suntem mulţumiţi de activitatea lor dar nu prelungim contractul. Dacă doresc, se pot înscrie în licitaţie pentru un nou contract”, ne-a declarat Mircea Stejeran, şef serviciu din Primărie referindu-se la Romprest SA. Firma deţine, până la sfârşitul acestui an, contractul municipal pentru serviciul de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare (DDD). Atitudinea municipalităţii faţă de firma patronată de controversatul Florian Walter – acuzat de evaziune fiscală şi alte infracţiuni, s-a schimbat radical de la începutul contractului pentru DDD şi până acum. De dragul Romprest, executivul local a şi încălcat legea înfiinţând patrule ale Poliţiei Locale care să „motiveze” firmele şi asociaţiile de proprietari să devină clienţii acestei societăţi, sub ameninţarea cu amenda. Afacerea a căzut pentru că baza sa legală, o hotărâre a Consiliului local, a fost atacată în contencios administrativ şi anulată.
Aşteaptă oferte
Varianta prelungirii contractului de concesiune e prevăzută în contractul semnat între Romprest şi Primărie, după modelul unui monopol similar – relaţia dintre Primărie şi RER Ecologic. Pentru RER, Primăria a acceptat extinderea concesionării, în schimbul unor investiţii consistente. „Nici nu s-a pus problema, ne-au cerut prelungirea contractului dar am refuzat”, ne-a spus Stejeran, fără alte argumente.
Scoaterea la licitaţie serviciului DDD pentru următorii patru ani a trecut de plenul Consiliului local luna trecută. Licitaţia pentru atribuirea unui serviciu în concesiune necesită un termen mai lung, spre 100 de zile de la publicarea anunţului până la semnarea contractului, cu eventuale contestaţii cu tot.
În regim de monopol
Cu sprijin de la Primărie, miza unui astfel de contract de concesiune ar fi mult mai mare decât banii încasaţi de la bugetul local. Executivul local nu a abandonat ideea de a forţa impunerea monopolului DDD în Oradea, pe şablonul celui deţinut acum de RER. „Operatorul selectat va fi plătit de administraţia locală, pentru prestarea serviciului, urmând ca acest operator să poată să deţină exclusivitate pe teritoriul oraşului, iar beneficiarii, persoane fizice şi persoane juridice care deţin spaţii de orice fel, vor fi obligaţi să încheie contracte cu operatorul licenţiat şi să achite costurile prestaţiei la preţurile ofertate la concesionare şi aprobate de către Consiliul Local al Municipiului Oradea”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei.
1,2 milioane de lei
Valoarea totală a lucrărilor pentru perioada 18.12.2012-31.12.2015 a fost de 1.234.515 lei pentru prestarea activităţilor de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare în Oradea, iar aceste lucrări cuprind:
– dezinsecţie în parcuri, scuaruri, aliniamente stradale şi spaţii deschise aferente asociaţiilor de proprietari pe o suprafaţă de 2.286.655 mp;
– deratizare, în parcuri, scuaruri, aliniamente stradale şi spaţii deschise aferente asociaţiilor de proprietari – 1.994.455 mp;
– tratamente fitosanitare-combatere larvei miniere (Cameraria Ohridella) la arborii de castan (parcuri şi aliniamente stradale) pe o suprafaţă de 302.400 mp
Citiți principiile noastre de moderare aici!