Noiembrie este ultima lună în care orădenii din Ioşia, deocamdată clienţi ai Trangex, mai primesc facturi mici la căldură. Prin preluarea la CET a celor trei puncte termice din Ioşia, formalitate ce trebuie finalizată până-n prima zi a lunii viitoare, Electrocentrale devine unicul furnizor direct de termie în oraş către asociaţii.
Spre nemulţumirea declarată a sutelor de orădeni locuiesc acolo, acesta este planul celor de la Electrocentrale şi dispoziţia expresă a edililor.
Oamemenii au primit deja de la Transgex invitaţii să rezilieze contractele, dar nu se grăbesc. „Avem 30 de zile să ne conformăm. Trebuie să ne consultăm cu avocatul să vedem ce urmează”, spune Viorel Mateaş, reprezentantul unei asociaţii afectate de trecerea la CET.
Municipalitatea a făcut deja toate demersurile pentru ca întreg oraşul să treacă la tariful de 235,52 pe gigacalorie. Dacă pentru clienţii CET-ului la valoarea aceasta se va calcula şi factura din octombrie, cei din Ioşia vor plăti facturile din octombrie şi noiembrie la 104 lei pe gigacalorie, tariful Transgex. După preluare, ei vor avea câteva luni tariful de 193,02 lei pe gigacalorie.
Hotărârea Consiliului local (HCL) pentru mutarea punctelor termice 512, 513, 514 din Ioşia de la Transgex la CET concomitent cu creşterea preţului căldurii este împotmolită în birocraţie.
De câteva săptămâni bune prefectul cugetă la legalitatea hotărârii, cei direct vizaţi din Ioşia au pornit formalităţile unui proces pentru anularea HCL iar edilii merg înainte cu procedura de preluare de la Transgex.
„Data de 1 decembrie este termenul până la care trebuie terminată procedura de predare-primire a reţelelor. Transgex a notificat asociaţiile de proprietari să se prezinte pentru rezilierea contractelor pe care le au. Desigur, oamenii n-au fost de acord să facă asta pe loc”, spune Daniel Ţigan, director termoficare în cadrul Electrocentrale SA.
De la pornirea căldurii în oraş şi până acum, clienţii punctelor termice 512, 513, 514 din Ioşia sunt în continuare clienţii Transgex, care le vinde căldura la 104 lei pe gigacalorie.
Două facturi mici
„Am primit notificările dar avem 30 de zile să ne conformăm. Trebuie să ne consultăm cu avocatul să vedem ce urmează. Noi nu avem treabă cu cine ne vinde căldura, ci cu preţul. CET-ul nu pune un kil de cărbune la căldura noastră, aşa că nu văd ce să coste mai mult decât a fost la Transgex”, consideră Viorel Mateaş, preşedinte de asociaţie din Ioşia. „Căldura e pornita din luna octombrie, deci două facturi cel puţin vom primi la preţul vechi”, îşi face acesta calculele.
Pe sărbători
Orice speranţe de înţelegere cu Primăria par nejustificate. „Luna asta trebuie să treacă la CET”, cere imperativ primarul Ilie Bolojan, dând de înţeles astfel că nu va amâna preluarea celor trei puncte termice până la lămurirea legalităţii HCL-ului.
Proiectul adoptat în Legislativ prevedea ca din prima zi a lui octombrie, CET-ul să factureze 235,52 lei pe gigacalorie către tot oraşul, exceptaţi fiind cei din Ioşia, pentru care preţul urma să se majoreze în două tranşe: 193,02 lei din octombrie 235,52 lei din martie 2012. Socoteala din birou, însă, n-a „puşcat” cu cea din teren. Întâmplător sau nu, clienţii celor trei puncte termice din Ioşia vor trebui să se decidă dacă vor căldură în sistem centralizat tocmai în prejma sărbătorilor de iarnă.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!