Miercuri, Consiliul Local a aprobat, la propunerea Executivului Primăriei, noul regulament de termoficare al municipiului, precum şi zonele unitare de încălzire în Oradea. Prin cele votate săptămâna trecută, aleşii locali s-au raliat gândirii primarului, de stabilire a unei zone în care încălzirea se realizează exclusiv în regim centralizat, prin CET, fără ca orădenii vizaţi să poată opta pentru alte sisteme. Zona unitară a fost botezată „A”, iar străzile neincluse în „A”, puţine la număr, fac parte din zona unitară „B”.Aici, locuitorii pot să se încălzează din surse alternative, altele decât CET. Aceasta deoarece, prin hotărârea adoptată acum, municipalitatea transmite că nu va mai investi deloc în reţelele din zona „B”. Nici pentru întreţinere, nici pentru extinderea reţelei. Motivul: străzile cuprinse în „B” nu ar fi îndeplini criteriile de eficienţă energetică şi economică pentru CET.
Aviz cu bucluc
Anul trecut, Consiliul Concurenţei zădărnicea planurile municipale de stabilire a unei zone unitare de încălzire, stabilind că acestea încalcă principiul libertăţii comerţului. Argumentele legale ale Primăriei erau contra-argumentate de prevederile legislative din domeniul comerţului şi a concurenţei. Pentru Consiliul Concurenţei, monopolul CET impus de autoritatea locală era, în 2012, unul evident ilegal.
Înaintea adoptării Hotărârilor de Consiliu Local ce vizează termoficarea în Oradea, l-am întrebat pe primarul Ilie Bolojan dacă Primăria deţine, de astă dată, avizul Consiliului Concurenţei. „Nu ştiu”, a fost răspunsul edilului-şef.
Într-un răspuns formulat vineri pentru Jurnal Bihorean, Consiliul Concurenţei arată că sunt suspiciuni privind caracterul anticoncurenţial a unor prevederi adoptate miercurea trecută de Consiliul Local Oradea. Organismul cu competenţă naţională din Capitală nu a emis, încă, avizul pentru actele adoptate de Legislativul local.
Spicuim din răspunsul oferit cotidianului nostru: „In cursul lunii iulie a.c., Consiliul Concurenţei s-a autosesizat cu privire la propunerile pentru modificarea Regulamentului de alimentare cu energie termică în municipiul Oradea. (…) Consiliul Concurenţei emite avize pentru proiectele de acte normative care pot avea impact anticoncurenţial, autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale şi locale fiind obligate să solicite acest aviz.
Totodată, Primăria Municipiului Oradea a fost informată că anumite propuneri pentru modificarea Regulamentului de alimentare cu energie termică în municipiul Oradea, aflate, la momentul respectiv, în dezbatere publică şi publicate pe pagina de internet a Primăriei Oradea, erau susceptibile să aibă un potenţial impact anticoncurenţial. (…)
Primăria Municipiului Oradea a transmis spre avizare, prin adresa înregistrată la Consiliul Concurenţei în data de 26.07.2013, proiectul de Hotărâre pentru aprobarea modificării Regulamentului de alimentare cu energie termică în municipiul Oradea, respectiv proiectul de Hotărâre privind aprobarea „Studiului de fezabilitate – stabilirea zonelor unitare de încălzire în Municipiul Oradea” şi aprobarea delimitării zonelor unitare de încălzire în municipiul Oradea.
Consiliul Concurenţei analizează proiectele, motivarea acestora şi documentaţia aferentă, transmise de către municipalitatea orădeană şi va formula avizul în termenul legal”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!